Турция и Армения са решени да нормализират отношенията си "без предварителни условия", казаха вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган и арменският премиер Никол Пашинян в телефонен разговор, съобщи Анадолската агенция.

"Двамата лидери подчертаха политическата си воля за пълно нормализиране на отношенията между Турция и Армения без никакви предварителни условия", обяви Дирекцията за комуникации на Турция в социалната мрежа "Екс".

Ердоган и Пашинян подчертаха значението на продължаването на преговорите между специалните представители на двете страни и потвърдиха точките, по които до момента са постигнали споразумение, допълват от Дирекцията.

По време на телефонния разговор Пашинян поздрави Ердоган за мюсюлманския празник Курбан Байрам, допълва БТА. Турският президент отправи най-добри пожелания на арменския премиер по повод предстоящия празник Преображение Господне.

Ердоган изрази съболезнованията си на Пашинян за скорошните наводнения в Северна Армения.

"Лидерите също така приветстваха продължаващия диалог между високопоставени служители на Турция и Армения и обсъдиха последните събития в региона и международния дневен ред", се посочва още в съобщението.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

В последно време бяха предприети усилия за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван. На 14 януари 2022 . се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва.