Хиляди хора се събраха вчера на протест срещу арменския премиер Никол Пашинян в столицата Ереван, воден от архиепископ Баграт Галстанян. Духовникът обяви четири дни митинги с искане за смяна на правителството, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Архиепископ Галстанян се стреми да поведе народното недоволство, предизвикано от военните поражения от Азербайджан и последвалите териториални отстъпки. Засега обаче Пашинян удържа на натиска, отбелязва Ройтерс.

Спусък за последните демонстрации срещу премиера беше решението му от миналия месец да предаде четири изоставени гранични села на Азербайджан. Опонентите му нарекоха това предателство, но Пашинян изтъкна, че това е необходима мярка за избягване на нова война, която би завършила с поражение за Армения, посочва афенцията.

"Четири дни ще стоим на улиците и площадите и със своите решителност и воля ще постигнем победа", заяви Галстанян, който призова парламентарните партии да проведат специално заседание утре, за да свалят правителството от власт.

Излъчван на живо в платформата "ЮТюб" видеоклип показа хиляди хора, събрали се в центъра на Ереван и след това провели мирно шествие по улиците му. Няма информация за сблъсъци или арести.

Ройтерс отбелязва, че продължилите седмиците протести срещу Пашинян губят инерция, Галстанян се опитва да вдигне залозите с искане за смяна на властта в близките дни. Той призовава за назначаване на преходно правителство, което да "приложи помирение" и да подготви предсрочни избори.

Според директора на Центъра за регионални изследвания в Ереван Ричард Гирагосян решението е демонстрация на отчаяние на фона на свиващия се брой протестиращи. Според него кампанията на архиепископа е спъвана от липсата на политически опит и на ясна стратегия.

Демонстрантите "не представляват реално предизвикателство за правителството. Единствената опасност от ескалация произтича от възможна прекомерна реакция от страна на силите за сигурност", заяви Гирагосян пред Ройтерс.

Спусък за последните демонстрации срещу Пашинян беше решението му от миналия месец да предаде четири изоставени гранични села на Азербайджан. Опонентите му нарекоха това предателство, но Пашинян изтъкна, че това е необходима мярка за избягване на нова война, която би завършила с поражение за Армения, посочва Ройтерс.