Председателката на Управителния съвет на болницата в Чаковец, Северна Хърватия, Соня Тошич Гърлач заяви, че пациент на хемодиализа в тази болница е починал след като погрешно му е бил инжектиран дезинфектант, съобщи информационният сайт Индекс, цитиран от БТА.

Преди това в хърватската общественост циркулираха различни информации за това как се е стигнало до смъртта на 62-годишния пациент по време на рутинна хемодиализа.

Болницата съобщи първо, че му е инжектирана грешна субстанция, а по-късно управителят на болницата Томислав Новиншчак призна, че медицинско средство е дадено на пациента интравенозно вместо да е приложено локално.

Попитана как е възможна такава грешка, д-р Гърлач заяви, че дезинфектанти в болниците обичайно има на количките на медицинските сестри.

"Грешка е възможна и, за съжаление, тя се случи", каза тя.

Д-р Гърлач добави, че се води вътрешно разследване, разговаряно е с всички участници в инцидента. Всичко ще се анализира, вътрешна комисия отново ще разговаря с всички, а след това ще дойде и инспекция от министерството, каза тя.

Днес в болницата пристигнаха полиция и служители на държавната прокуратура. Взеха и документация, каза лекарката.

Тялото на мъжа е откарано в Института по съдебна медицина и криминалистика в Загреб, където ще трябва да се установи каква е точната причина за смъртта.