Натискът над хусите в Йемен се засилва. Нов удар беше нанесен по западния пристанищен град Ходейда в отговор на ракетна атака, извършена оттам от бунтовниците хуси, казаха източници от силите за сигурност, предадоха Франс прес и БТА.

"Мястото, от което хусите изстреляха ракета в покрайнините на Ходейда, беше поразено", каза военен източник, свързан с бунтовниците, за АФП.

Той добави, че не е било възможно да се установи дали ударът е дошъл от морето или от въздуха. Полицейски източник потвърди извършването на удара.

За взривове в града на брега на Червено море съобщава и ТАСС, като се позова на телеканала "Ал Арабия".

По данни на "Скай нюз Арабия" ударът е нанесен по военен обект в района Ал-Катиб, откъдето в събота хусите изстреляха ракета в посока Червено море.

По-рано сутринта САЩ нанесоха втори удар след петъчната съвместна атака с Великобритания. Ракети "Томахоук" бяха изстреляни от кораб през нощта.

"Администрацията на САЩ изпрати на иранските власти съобщение, отнасящо се до нападението на йеменските бунтовници - хуси, над търговски кораби в Червено море", съобщи американският президент Джо Байдън по време на разговор с журналисти в Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана и от ТАСС.

"Ние им изпратихме съобщението по частен път и сме убедени, че те са се подготвили", отбеляза държавният глава, който се отправи към извънградската си резиденция в Кемп Дейвид, посочва агенцията. Той нарече хусите "терористична групировка".

Хусите заплашиха, че съвсем скоро ще отговорят на ударите и обявиха, че след американската атака не е имало жертви и щети.

След заканата им Военноморските сили на САЩ да предупредиха американските кораби да избягват Червено море и Аденския залив през следващите 72 часа. Русия пък нарече ударите срещу Йемен "фрапираща агресия".