Американските сили нанесоха удар по радарен обект на хусите в Йемен, съобщиха военните, като отбелязаха, че целта на най-новият удар е била да се ограничи способността на йеменските бунтовници да атакува морски съдове, предаде Ройтерс.

"Този удар беше извършен от американския кораб "Карни" Carney (DDG 64) с помощта на ракети "Томахок" и беше последващо действие срещу конкретна военна цел, свързана с ударите, предприети на 12 януари с цел да се намали способността на хусите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби", се съобщи Централното командване на САЩ в платформата "Екс".

Новият удар е нанесен рано тази сутрин йеменско време, добавя БТА.

Радарната инфраструктура е ключова цел за спиране на атаките на хусите в Червено море. Телевизия "Ал Масира" на бунтовническото движение съобщи, че рейдовете на САЩ и Великобритания са били насочени към йеменската столицата Сана.

Очевидци потвърдиха рано вчера йеменско време, че е имало експлозии във военни бази близо до летището в Сана и до това в град Тайз, във военноморска база в главното йеменско пристанище на Червено море - Ходейда и военни обекти в крайбрежната провинция Хаджа.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че обект на ударите е била инфраструктура на хусите за съхраняване, изстрелване и управление на ракети или дронове, използвани от групировката в последните месеци срещу търговски кораби в Червено море.

Йеменските хуси пък са изстреляли противокорабна ракета в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по позиции на бунтовническото движение в Йемен, заяви генерал Дъглас Симс от Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че са изстреляли поне една ракета в отговор" на ударите, заяви пред репортери Симс, като уточни, че ракетата не е поразила нито един кораб, предава БТА.

САЩ и Великобритания са атакуваха 30 обекта на хусите, нанасяйки общо над 150 удара, посочи генералът. Той каза, че очаква опити за ответни действия от страна на йеменските бунтовници, които са възприели "доста агресивна реторика".

На този фон американският президент Джо Байдън нарече днес йеменските хуси терористична групировка, след като американски и британски военни самолети, кораби и подводници нанесоха десетки въздушни удари в Йемен през изминалата нощ, предаде Ройтерс.

Байдън заяви, че Вашингтон ще отвърне на хусите, ако те продължат скандалното си, както той каза, поведение, добавя БТА.

Лондон и Вашингтон твърдят, че въздушните им удари в Йемен, голямата част от който се контролира от хусите, са в отговор на продължаващите от месеци нападения на бунтовническото движение срещу кораби в Червено море - атаки, които подкрепяните от Иран бойци определят като ответни действия на продължаващата война в Газа.

По-рано говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че президентът Байдън е одобрил американските удари в отговор на атаките на хусите в Червено море. Той подчерта, че САЩ не желаят война с Йемен, но не биха се поколебали да предприемат по-нататъшни действия в отговор на нападенията на хусите.

"Не сме заинтересовани от война с Йемен. Не сме заинтересовани от какъвто и да било конфликт с тази страна", заяви говорителят на Белия дом пред журналисти на борда на президентския самолет.

"Всичко, което прави президентът, е да се опитва да предотврати всякаква ескалация на конфликта, включително и снощните удари", допълни той.

Русия пък осъди в ООН "фрапиращата агресия" и "масирания удар" по територията на Йемен от страна на САЩ и Великобритания след атаките им срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде Франс прес.

"Тези държави извършиха масирана атака на територията на Йемен. Не говоря за нападение срещу група вътре в страната, а за нападение срещу населението на страната като цяло", заяви в Съвета за сигурност на ООН руският посланик в организацията Василий Небензя, като осъди използването на самолети, военни кораби и подводници.

Ударите на САЩ и Великобритания по обекти на бунтовниците хуси в Йемен са въоръжена агресия и грубо нарушение на Устава на ООН, заяви на заседанието на Съвета Небензя, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията е пределно ясна. Действията на така наречената коалиция са грубо нарушение на член 2 от Устава на ООН. Това е поредната военна агресия на колективния Запад в дългия му списък с набези срещу изтерзания Близък изток", заяви той на заседанието на Съвета за сигурност във връзка с ударите в Йемен.

Руският дипломат отбеляза, че тези удари нямат нищо общо с правото на самозащита, добавя БТА.

"Противно на твърденията на западните колеги, масираните удари на САЩ и Великобритания по територията на Йемен нямат нищо общо с упражняването на правото на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН. Член 51 не може да се прилага в ситуацията с търговските кораби. Правото на самоотбрана не може да се използва за осигуряване на свободата на корабоплаването, нашите американски колеги прекрасно знаят това", заяви Небензя.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред заяви, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право.

Ударите, нанесени през нощта, имаха за цел "да разстроят и намалят капацитета на хусите да продължават безразсъдните атаки срещу плавателни съдове и търговското корабоплаване", каза Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море.

"Независимо дали корабът ви плава под американски флаг или под флага на друга държава, дали сте гласували за резолюцията от тази седмица или сте се въздържали /.../ всички наши кораби са уязвими", заяви американската посланичка в ООН, имайки предвид приетата в сряда от Съвета за сигурност резолюция, настояваща хусите незабавно да прекратят атаките си. Русия се въздържа от гласуване.

"Без подкрепата на Иран, който нарушава задълженията си, хусите биха се затруднили да задържат и нанасят ефективни удари по търговски кораби, използващи морските пътища в Червено море", добави Томас-Грийнфийлд, цитирана от АФП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова по-рано вчера всички страни да избягват ескалация след ударите на САЩ и Обединеното кралство срещу хусите в Йемен.

"Генералният секретар приканва всички засегнати страни да избягват ескалация на ситуацията в интерес на мира и стабилността в Червено море и в района като цяло", заяви на брифинг с журналисти говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

"Свидетели сме на цикъл от насилие, който може да има тежки последици за политическата сигурност, икономиката и хуманитарната помощ в Йемен и региона", предупреди Съвета за сигурност Халед Хиари, заместник-генерален секретар по политическите въпроси за Азия. "Тези събития в Червено море и рискът от изостряне на регионалното напрежение са тревожни", добави той в началото на извънредното заседание на Съвета за сигурност, свикано по искане на Русия.