Австрийският ежедневник "Кронен цайтунг" разкри нови скандални факти за бившия вицеканцлер, бивш лидер на Австрийската партия на свободата и настоящ шеф на гражданското движение "Листа Щрахе" Хайнц Кристиан Щрахе.

Той е плащал с партийни пари на детектив, натоварен да следи бившата му съпруга. Хонорарните сметки за близо 10 000 евро са от 2005 година, но досега този факт е бил неизвестен на обществеността, пише изданието, цитирано от БТА.

Бившата съпруга е била следена близо година, преди бракът да бъде разтрогнат през 2006 година. Вестникът разполага с протокол, описващ предаването на диск със снимки и видеоматериал, който, както се твърди, е бил предоставен после на следствието от бившата шефка на бюрото на Щрахе.

На запитване на австрийската осведомителна агенция АПА относно новите разкрития, не са пожелали да коментират нито Австрийската партия на свободата, нито новосформираната партия, носеща името на Щрахе "Листа Щрахе". Коментар по случая е отказал на АПА и адвокатът на Щрахе.

Щрахе ръководи Австрийската партия на свободата в продължение на 14 години. до май, когато възникна скандала "Ибисагейт", довел до падането на правителството на канцлера Себастиан Курц. Отделно Щрахе е разследван за финансови измами в партията.