Хайнц-Кристиан Щрахе - бившият австрийски вицеканцлер, който беше в центъра на скандала, свалил последното правителство, каза днес, че прекратява членството си в крайнодясната Партия на свободата и слага край на политическата си кариера. Щрахе обяви решението си на фона на гневни реакции заради слабото представяне на партията му на предсрочните избори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Щрахе беше начело на партията в продължение на 14 години до май т.г., когато го застигна "Ибисагейт". Видеозаписи разкриха как политикът вицеканцлер предлага услуги (сделки за милиони) на подставено лице (жена), представило се за руски инвеститор (племенница на руски олигарх). Скандалът предизвика падането на правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц.

Политикът е и обект на разследване за предполагаема злоупотреба с доверие във връзка с фактуриране на лични разходи за сметка на партията, което също допринесе за слабото представяне на Партията на свободата на изборите в неделя.

Крайнодясната формация спечели около 16 процента от гласовете, с 10 на сто по-малко в сравнение с изборите през 2017 г. Много от досегашните й привърженици подкрепиха десноцентристката Народна партия на Курц или не отидоха да гласуват.

Щрахе днес повтори, че не е извършил нищо нередно, но каза, че излиза от политиката, за да защити семейството си и да предотврати разцепване на партията.

"С натежало сърце обявявам, че прекратявам членството си в Партията на свободата до второ нареждане и до съдебно изясняване по обвиненията срещу мен", каза Щрахе.

В изявлението си пред журналисти във Виена Щрахе каза също, че не само прекратява партийното си членство, но и, считано от днес, преустановява всякаква политическа дейност и няма да се стреми към никаква политическа работа.

Оттеглянето на Щрахе става в навечерието на среща на ръководството на Партията на свободата и на фона на заявената от някои партийни членове възможност той да бъде отстранен.