От няколко дни рафтовете за млечни продукти в супермаркетите са празни - нещо напълно необичайно в страната с един от най-високите БВП на човек от населението на планетата.

Според "Тине" (Tine), основният производител на млечни продукти в Норвегия, липсват между 500 и 1000 тона масло, за да се отговори на търсенето. Причината е в дъждовното лято, поради което качествата на фуража намаляват и млеконадоя на стадата намалява, докато в същото време особено популярни са станали диетите с ниско съдържание на глуциди, препоръчващи богати на мазнини храни.
Спрямо 2010 година търсенето е нараснало до 30 процента, посочи говорител на "Тине".

Липсата на масло, която се очаква да продължи до януари, създава проблеми на норвежците при приготвянето на традиционните бисквити за Коледа. В усилията си да облекчи ситуацията Норвегия увеличи вноса от ЕС, но съседна Дания, един от традиционните й вносители на масло, протестира срещу митата върху нейните продукти.

В същото време някои се опитват да спечелят на гърба на другите: в сайтовете за онлайн търговия има безумни оферти за повече от 350 евро за 500 грама масло. В петък митниците заловиха руснак с 90 кг масло в багажа, които се опитвал да внесе нелегално в страната. Ценната стока е била конфискувана.