Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха днес на среща в Брюксел алиансът да разшири обучителната си мисия за въоръжените сили на Ирак. Това съобщи след първия ден от заседанието генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Това е първа стъпка от обсъжданото допълнително присъствие на НАТО в Близкия изток, отбеляза генералният секретар на алианса. Столтенберг поясни, че всяка следваща стъпка в Ирак ще бъде съгласувана с правителството в Багдад. Той добави, че силите на пакта и сега са в близкоизточната страна по покана на иракското правителство.

Столтенберг съобщи, че обучителната мисия, прекъсната в началото на годината заради нарасналото напрежение между САЩ и Иран, ще бъде възстановена при първа възможност. Той допълни, че НАТО се подготвя да поеме част от дейността на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) в Ирак. Всички държави от НАТО са част от коалицията, поясни генералният секретар. По неговите думи ИД е общ враг за НАТО и за Ирак.

Столтенберг уточни, че днес е било взето принципно решение за разгръщане на иракската обучителна мисия. Рано е да се посочат бройката на военните за разширената мисия и задачите, които ще им бъдат поставени, поясни той в отговор на въпрос на пресконференция.

Генералният секретар допълни, че НАТО обмисля разширяване на присъствието си в Близкия изток и Северна Африка, защото нестабилността в този регион увеличава опасността от миграция и тероризъм.

Столтенберг отбеляза, че в Афганистан силите на НАТО с годините са били намалени от 100 хиляди на 16 хиляди бойци. По неговите думи това е станало възможно заради успешната обучителна мисия на алианса за афганистанските специални сили. Талибаните трябва да покажат, че желаят и могат да допринесат за намаляване на насилието, че са склонни на отстъпки, заяви Столтенберг по повод преговорите им със САЩ.

Генералният секретар осъди от името на алианса ударите срещу цивилни в Идлиб и призова сирийския режим, подкрепян от Москва, да прекрати тези удари. Столтенберг изрази подкрепата на НАТО за усилията под егидата на ООН за постигане на мир в Сирия.

Много политици в Ирак смятат решението на правителството да даде достъп на чуждестранни военни сили до иракската територия за незаконно и че само най-високият федерален съд в страната може да признае легитимността му.

На 5 януари иракският парламент прие резолюция, с която настоя за пълно изтегляне от страната на всички чужди войски. Парламентарното решението дойде два дни след американските ракетни удари в района на летището в Багдад, при които бе убит ген. Касем Солеймани, но беше взето в отсъствието на няколко водещи парламентарни фракции.

САЩ отказват да се съобразят с решението на иракския парламент, макар да започнаха изтегляне на част от своя военен контингент в близкоизточната страна.

След решението на парламента иракската армия обяви, че държи на присъствието на чуждестранни военни, които й помагат в борбата срещу ИДИЛ.

Както стана известно България има двама военни в иракската мисия на НАТО. Те, заедно с голяма част от мисията, напуснаха (временно) страната след иранските удари по американски военни бази.

В своето изказване по време на дискусиите в Брюксел министър Красимир Каракачанов подчерта, че въпреки завишеното внимание към Близкия Изток не трябва да забравяме другите райони, където мисиите и операциите на НАТО имат стабилизиращ ефект. Република България счита за особено важно продължаването на усилията на Алианса в Косово, както и военноморското присъствие в Средиземно море, се казва в съобщение на пресслужбата на министерството на отбраната.