Съединените щати нямат намерение да обсъждат с иракските власти изтегляне на американските войски от Ирак, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Агенциите се позоваха на изявление от днес на говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегас.

"На този етап всяка американска делегация, която отиде в Ирак, няма да обсъжда изтегляне на американските войски от страната. Въпреки това има нужда от обсъждания между правителствата на САЩ и Ирак не само по въпросите на сигурността, но и в сферата на финансовото, икономическото и дипломатическото сътрудничество", изтъкна Ортегас.

Ролята на Съединените щати в борбата срещу групировката "Ислямска държава" е от първостепенно значение и ще бъде трудно за предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната организация да продължи борбата без американско присъствие в Ирак, заяви днес високопоставен американски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщи, че иракският премиер Адел Абдел Махди е помолил американския държавен секретар Майк Помпейо да изпрати в Ирак екип, който да изработи механизъм за изтегляне на войските на САЩ от страната. Молбата е била отправена в телефонен разговор между двамата снощи, който се е състоял по инициатива на Помпейо, поясни днес канцеларията на премиера.

"Ислямска държава" междувременно изрази задоволството си от убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

В материал от късно снощи в електронното издание на "Ислямска държава" "Ан Набаа" екстремистите заявиха, че смъртта на Касем Солеймани е донесла радост на мюсюлманите.

Въпреки че САЩ и Иран избягваха директното сътрудничество помежду си, те някога бяха на една страна в борбата срещу "Ислямска държава". Нито една от двете държави не иска терористичната организация да се завърне, отбелязва Асошиейтед прес. Заради съперничеството между отделните играчи в Ирак обаче екстремистите може да получат шанс за завръщането си. Хиляди бойци на "Ислямска държава" са разпръснати в спящи клетки в Ирак и Сирия.

Като ръководител на иранските елитни сили "Кудс" Касем Солеймани бе един от основните командири в борбата срещу "Ислямска държава". Той изпрати хиляди бойци, верни на Иран, да се сражават срещу екстремистите в Ирак и Сирия и ръководеше действията на иракските шиитски милиции.

В статията на "Ислямска държава" се казва, че нейните бойци с години са се опитвали да убият Касем Солеймани и лидера на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис, но "Бог им отне живота с ръцете на техните съюзници". Според ИД двамата мъже са пролели кръвта на много мюсюлмани в Ирак и Сирия.