Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че страната му ще остави войските си, разположени в Ирак, докато близкоизточната държава продължава да спазва споразумението между двете правителства, предаде Асошиейтед прес и БТА.

След заседание на министерския съвет в Будапеща Орбан каза пред журналисти, че има изготвени планове, ако се наложи евакуация на унгарските военни, и те ще бъдат приложени "незабавно", ако Ирак се оттегли от двустранното споразумение.

Орбан добави, че Унгария иска позицията на ЕС по конфликта САЩ - Иран да бъде по-близка до тази на Вашингтон, предаде Ройтерс.

Външните министри на държавите от ЕС се събират утре в Брюксел, за да обсъдят иранската криза, като фокусът ще бъде върху намаляване на напрежението между Вашингтон и Техеран. На пресконференция Орбан посочи, че би искал "европейската позиция, която по иранския въпрос не е ясна, да бъде ориентирана към израелско-американската".

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и в момента около 150 нейни войници са разположени в Иракски Кюрдистан.

Унгарски военни участват в няколко международни мисии по света, като задачите им са предимно мироопазващи и свързани с изграждането на партньорство, посочва АП.