Иракската армия заяви днес, че възобновява съвместните операции срещу групировката "Ислямска държава" с водената от САЩ антиджихадистка коалиция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Операциите бяха преустановени, след като американските въоръжени сили убиха в Ирак високопоставения ирански генерал Касем Солеймани, а Иран в отговор извърши ракетни нападения срещу американски военни обекти в Ирак.

Предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция в Ирак и Сирия преустанови на 5 януари по-голямата част от операциите си, за да се фокусира върху защитата на коалиционните сили и бази на фона на засилващото се напрежение с Иран. Иракският парламент прие резолюция, с която призова правителството да сложи край на присъствието на чуждестранни войски в Ирак, припомня Ройтерс.

Иракският премиер Адел Абдел Махди призова Вашингтон да организира изтеглянето на американските войници от Ирак. Вашингтон обаче отклони искането на иракските власти.

Багдад разкритикува убийството на Касем Солеймани и иранските ракетни удари срещу две бази в Ирак, в които са разположени американски войници. Иракските власти определиха тези действия като агресия и нарушение на иракския суверенитет.

Съединените щати се опитват да получат разрешение от Ирак да разположат на негова територия ракети прехващачи "Пейтриът" с цел по-добра защита на американските войници в страната, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, цитиран от Ройтерс.

50 американски войници пострадаха при иранските ракетни удари по военни бази в Ирак на 8 януари.

САЩ нямат ракети прехващачи "Пейтриът" във военновъздушната база "Айн ал Асад", която бе поразена от най-малко 11 ирански балистични ракети.

Иранският отговор на убийството на генерал Солеймани бе очакван. Смяташе се обаче, че по-вероятно Иран да удари американски позиции в други страни, а не в Ирак, където има влиятелни съюзници, отбелязва Ройтерс.

Миналата година, например, САЩ разположиха ракети "Пейтриът" в Саудитска Арабия.