Имаме двама военнослужещи, които са в мисия на НАТО в Ирак. Тя е от 420-430 човека и тези дни ще бъде преместена в съседна държава, най-вероятно в Кувейт. Това съобщи пред bTV вицепремиерът Красимир Каракачанов.


"Те, както и останалите, са пратени в Ирак на обучение. Когато се намираш в район като Близкия изток, винаги има риск, но Министерството на отбраната следи ситуацията ежедневно и поддържа връзка с българските военни. Към момента няма никаква опасност за тяхната сигурност", каза още Каракачанов.

Той коментира и изказване на сръбския вицепремиер Ивица Дачич, който преди ден заяви, че българите са само 0,26 от населението на Сърбия, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България постоянно "поставя въпроса за правата на българското национално малцинство".

"Самата конституция на Сърбия регламентира, че Сърбия е многонационална държава. Дали българите са 0,26% или 2,26 няма никакво значение", каза Каракачанов.

Той напомни, че в последните няколко месеца това не е първото изказване на сръбски политик, насочено срещу страната ни.

"България е основното плашило там. Когато Сърбия има някакви вътрешни проблеми, умишлено намесват България, за да има някой виновен", поясни вицепремиерът.