НАТО ще отправи в сряда, 29 юни, официална покана към Швеция и Финландия за присъединяване към алианса. Това става възможно, след като Турция вдигна ветото си срещу присъединяването на двете скандинавски държави към военния алианс. 

Анкара даде зелена светлина след срещата във вторник на президента Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на двете страни в Мадрид, която бе организирана непосредствено преди срещата на върха на лидерите на страните от НАТО.

Финландия и Швеция обещаха на президента Реджеп Тайип Ердоган пълно сътрудничество в борбата с Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи късно снощи турското президентство, цитирано от Франс прес и БТА.

"Турция получи това, което искаше", се казва в комюнике на президентството.

Двете страни се ангажираха с това да оказват "пълно сътрудничество на Турция" в борбата с ПКК, която е смятана от Анкара и западните ѝ съюзници за терористична организация. Хелзинки и Стокхолм ще оказват сътрудничество на Анкара и в борбата срещу организации, които са в съюзнически отношения с ПКК.

Швеция и Финландия се задължават също така "да демонстрират солидарност с Турция в борбата с тероризма във всички негови проявления".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и финландският президент Саули Нинистьо съобщиха, че Турция е подписала с Швеция и Финландия меморандум, с който оттегля възраженията си по отношение на присъединяването им към НАТО.