Нахлуването на Русия в Украйна доведе до "коренна промяна в подхода на НАТО към отбраната и страните членки на алианса ще трябва да увеличат своите военни разходи в един все по-нестабилен свят", заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес.

"За да можем да се защитаваме в един по-опасен свят, трябва да инвестираме повече в нашата отбрана", каза Столтенберг преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще определи пътя на алианса за идните години.

По думите му срещата ще очертае план за развитието на НАТО "в един по-опасен и непредсказуем свят".

Едва девет от 30-те държави в НАТО изпълняват поставената от алианса цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.

Начело в дневния ред на срещата утре и вдругиден е подсилването на отбранителните способности на НАТО срещу Русия и оказването на подкрепа на Украйна.

"Сега Украйна се сблъсква с жестокост, която не сме виждали в Европа от Втората световна война", каза Столтенберг.

Той изрази надежда за постигане на напредък по въпроса с кандидатстването на Финландия и Швеция за членство в алианса, на което се противопоставя Турция.

Столтенберг заяви вчера, че НАТО планира да подсили бойните групи по източния си фланг и да увеличи числеността на силите си за бързо реагиране почти осемкратно - от 40 000 на 300 000 души.

От разпространени днес данни на НАТО става ясно, че осемте многонационални бойни групи, които се предвижда да бъдат разположени в държави членки по източния фланг на алианса, наброяват общо 9641 души, съобщи на уебсайта си Латвийското радио и телевизия.

Според информацията в Латвия е предвидена най-голяма бойна група на НАТО, състояща се от 1887 човека, в Литва - 1632, в Естония - 1430, в Румъния - 1148, в Полша - 1033, в България - 968, в Унгария - 900, в Словакия - 643.

Световните лидери са вече в Мадрид

В Мадрид при извънредни мерки за сигурност се очаква началото на срещата на върха на НАТО. На нея трябва да бъде приета новата стратегия за действия на пакта за следващите 10 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна от Германия след Срещата на Г-7 и бе посрещнат на летището в Мадрид от испанския крал Фелипе.

Байдън в Мадрид

Снимка: АР/БТА

Българският президентът Румен Радев кацна след Байдън в авиобазата в Торехон, Испания, за участие в Срещата на върха на НАТО.

Снимка: БТА

Тази вечер Румен Радев е участник във вечерята, която кралят на Испания Фелипе Шести дава за държавните и правителствени ръководители.

На двудневния форум лидерите на 30-те държави членки се очаква да приемат нова Стратегическа концепция за идните 10 години, в която Русия ще бъде обявена за основна и директна заплаха за сигурността на страните членки, а Китай за глобално предизвикателство.

Очаква се НАТО да гласува подсилването на Източния фланг, като постепенно бойните групи да бъдат трансформирани до ниво бригади. Пакет в помощ на Украйна и преглед на разходите за отбрана са сред останалите решения, които се очаква да бъдат взети.

Срещата в Мадрид със сигурност ще адресира и новата вълна на разширяване - още днес лидерите на Швеция, Финландия, Турция и генералният секретар Йенс Столтенберг ще водят преговори, за да убедят Анкара семейството на Алианса да се увеличи с две държави.

Акцент в двудневния форум ще бъде и приемането на Швеция и Финландия в НАТО, които изразиха такова желание месеци след руската инвазия в Украйна, но Турция се противопостави на инициативата им. Русия нарече НАТО "агресивен блок".

Моментът е критичен в 73-годишната история на Алианса и ще сложи началото на една от най-големите промени в стратегията му, коментират анализатори за срещата в Мадрид.

 Хиляди полицаи, недостъпни части на града и километрични задръствания 

10 000 полицаи и военни охраняват срещата на върха на НАТО в Мадрид. Кметът на испанската столица Хосе Луис Мартинес-Алмейда потвърди пред медиите, че положението в града вече е "сложно" заради срещата на върха на НАТО.

Снимка: АР/БТА

По думите му големи части от града са напълно блокирани и недостъпни за жителите на столицата и туристите, а по няколко от централните булеварди е прекъснато движението.

Paseo de la Castellana и Gran Vía на практика са "отрязани" заради настаняването на чуждестранните делегации в хотелите.

Има и километрични задръствания по магистрала А-2.

"Апелираме към търпението на жителите Мадрид и се извиняваме отново", каза кметът и добави шеговито, че хубавата новина е, че трафикът е спаднал за един ден с 10 %.

Той призна, че това е едно от най-важните логистични и организационни предизвикателства, пред които е изправена испанската столица, очакват се и протести и затова прикани столичани да си останат по домовете и да работят дистанционно.

По данни на Министерството на вътрешните работи охраняващите полицаи, военни и други охранители за срещата на върха на НАТО са в пъти повече отколкото по време на провеждането на конференцията на ООН за климата през 2019 година, когато пристигнаха над 5 000 участници в дискусиите. Сега гостите на 44-те делегации ще бъдат около 2000. 1000 души ще подпомагат дейността им, а още 2000 са акредитираните журналисти.

Говорител на вътрешното министерство в Мадрид каза, че досега властите не са установили "конкретна заплаха, която може да е повод за безпокойство".

Операцията по охраняване на събитието носи името на гръцката богиня на мира Ирина.