Турция се е съгласила да подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. Новината потвърди генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, в който е обърнато внимание на притесненията на Турция, включително във връзка с износа на оръжия и с борбата срещу тероризма", изтъкна Столтенберг пред журналисти и подчерта, че ситуацията в Балтийския регион ще се промени напълно след включването на Финландия и Швеция в НАТО.

"Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО е важно за тези страни. Само погледнете картата и ще разберете, че те ще променят цялата ситуация в Балтийския регион. Те ще обхванат балтийските страни - Естония, Литва и Латвия, и също така ни позволяват да засилим присъствието си в тази част на света", посочи Столтенберг.

Очаква се двете северни държави да получат официална покана за членство в сряда на срещата на държавните и правителствените ръководители от Алианса.

"Турция се съгласи вече да не се противопоставя на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО", заяви финландският президент Саули Нинистьо, цитиран от Асошиейтед прес. Турция подписа меморандум, с който се съгласява да оттегли ветото си във връзка с кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, заяви и канцеларията на финландския президент, предаде Франс прес.

Това споразумение бе подписано пред камерите на медиите от ръководителите на външните министерства на трите страни в Мадрид, където ще се състои срещата на върха на НАТО, и е доказателство, че Турция ще подкрепи кандидатурите на двете страни за присъединяване към НАТО, се казва в комюнике на Нинистьо.

В подписания съвместен меморандум между Турция, Швеция и Финландия се казва, че трите страни ще разширят подкрепата си срещу заплахите за сигурността на всяка от тях. Анкара тълкува това като обещание за конкретни стъпки за екстрадицията на обвинени за тероризъм, но получили убежище в скандинавските страни. Става въпрос предимно за кюрдски бойци. Това, както и наложеното оръжейно ембарго заради турската военна офанзива в Сирия през 2019 година, което тази вечер стана ясно, че ще бъде вдигнато, бяха основните причини, поради които Турция отказваше да одобри кандидатурите на Швеция и Финландия.

След разговорите днес от президентството в югоизточната ни съседка съобщиха, че Турция "е получила каквото е поискала" от преговорите.

Трите страни също така ще създадат механизъм за споделяне на разузнавателна информация за борба с тероризма.

Днес по-рано Ердоган се срещна с лидерите на Швеция и Финландия и генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в търсене на решение, което да отвори пътя за двете скандинавски държави да станат най-новите членки на алинса.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя сделката, която ще позволи на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО и е играл роля зад кулисите в преговорите на скандинавските страни с Турция, заяви днес високопоставен американски служител, съобщи Ройтерс.

Представителят на САЩ, който говори пред репортери при условие на анонимност, каза, че Байдън е разговарял с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за НАТО по-рано във вторник по искане на двете държави.

Длъжностното лице заяви, че споразумението ще даде възможност за разширяване на 30-членния алианс и ще отбележи "значителна промяна по отношение на сигурността."

Турция не е настоявала исканията ѝ за модерни американски самолети да бъдат включени в преговорите, заяви служителят.

Очаква се Байдън и Ердоган да се срещнат в рамките на срещата на върха в сряда, допълва Ройтерс.

Швеция и Финландия традиционно бяха неутрални, но обществената подкрепа около и след началото на войната в Украйна се наклони към идеята за присъединяване към алианса, с който и без това двете поддържат близко сътрудничество. Приемането, особено на Финландия, ще се приеме силно критично от Русия, тъй като общата 1300-километрова границата на двете държави ще се превърне в дълга руска граница с НАТО. След тази стъпка всички скандинавски държави ще са в алианса.

Тази вечер се провежда среща на върха на лидерите на НАТО в Мадрид при изключителни мерки за сигурност. Очакват се важни решения утре: Например Русия да бъде обявена за директна заплаха за европейската сигурност, масово подсилване на Източния фланг с още войски и техника и мащабен пакет подкрепа за Украйна.