Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, преди да замине за днешната среща на върха на НАТО в Мадрид, че е разговарял по телефона тази сутрин с американския президент Джо Байдън и че възнамерява да се срещне с него в кулоарите на срещата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той каза, че иска да обсъди с него "блокирането" от страна на Вашингтон на искането на Анкара да купи нови самолети F-16. Ердоган добави, че е поискал от Байдън да се срещнат днес или утре.

Белият дом потвърди днес, че президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с турския президент Тайип Ердоган по време на срещата на НАТО тази седмица в Мадрид, където алиансът ще обсъди последиците от нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Лидерите на срещата на върха в Мадрид ще предприемат и "исторически решения за укрепване на колективната отбрана на алианса и сигурността", се посочва в съобщение на Белия дом.

По отношение на Швеция и Финландия, чиито кандидатури за присъединяване към НАТО са блокирани от Турция, Ердоган заяви, че ако двете страни искат да се присъединят към алианса, те трябва да възприемат "сериозно" безпокойствата на Турция.

Ердоган изтъкна, че "не иска думи, а по-скоро резултати" от Швеция и Финландия.

Ердоган обвинява двете страни, че подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК) и базираната в Сирия кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара класифицира като терористични групи. Швеция и Финландия отхвърлят тези обвинения.

Вчера премиерът на Швеция Магдалена Андершон увери, че страната й няма да бъде безопасно убежище за терористи, а от 1 юли в страната влиза в сила още по-строг антитерористичен закон, с по-широк обхват и наказателни мерки. Тя каза това в отговор на опасенията на Турция, която заплаши да наложи вето на кандидатурите на Швеция и Финландия в НАТО заради подслоняване на активисти на ПКК.

В съвместно изявление с генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг тя подчерта:

"Швеция осъжда тероризма възможно най-категорично. Ние сме ангажирани недвусмислено с борбата срещу тероризма във всички негови форми и проявления. Ние ще бъдем и изцяло ангажирани с политиките срещу тероризма на НАТО и активно ще участваме в усилията в тази насока. Позицията ни към ПКК е кристално ясна - тя е в списъка на терористичните организации на ЕС и се разглежда по същия начин и в Швеция".

По повод повдигнатия въпрос за екстрадиция на активисти от ПКК, тя заяви, че въпросът се решава бързо и внимателно с шведската правна рамка и в съответствие с европейската конвенция.

Премиерът Андершон определи разговорите си в събота с турския президент Ердоган като конструктивни и изрази надежда, че диалогът може да приключи успешно в най-близко бъдеще, дори още преди срещата на върха на НАТО.

"Нашето законодателство в областта на тероризма е подложено на най-мащабния ремонт от 30 години насам", заяви шведският министър-председател. И още: "Освен това се подготвят изменения в конституцията, които ще проправят пътя за криминализиране на участието в терористични организации."

Генералният секретар на НАТО също звучеше така, сякаш се придържа към исканията на Ердоган. И двамата вече дори не говореха за "Турция", както се нарича Турция на английски, а за "Türkiye", както сега официално се нарича Турция в ООН.

"Опасенията на Турция са основателни и трябва да бъдат разгледани. Лично Вие, госпожо министър-председател, вече променихте шведското законодателство през последните дни; започнахте нови полицейски разследвания срещу ПКК и в момента разглеждате турските искания за екстрадиция. Тези конкретни стъпки представляват промяна в подхода на Швеция към тероризма в един по-опасен и непредсказуем свят."

Експертът по Турция д-р Салим Чевик от Центъра за приложни изследвания на Турция (CATS) към Германския институт за международни отношения и сигурност (SWP) смята, че шведската отстъпка е погрешна. "Не само Швеция, но и всички европейски страни продължават да пренебрегват турските искания за екстрадиране на "терористи"."

Той припомня, че само в Турция през последните пет години са повдигнати 2 млн. обвинения в "тероризъм" - ясен знак, че Ердоган се занимава повече с потискане на политическите си опоненти, отколкото с реална борба с тероризма, казва той, цитиран от в. "Билд".

Шведският експерт по Турция Пол Т. Левин от Стокхолмския институт за изследване на Турция гледа по-диференцирано на отстъпките. Всъщност законите за борба с тероризма в Швеция досега са били твърде слаби и в много случаи са възпрепятствали преследването на членове на ИДИЛ. Швеция планираше да промени конституцията още преди спора, а сега я продава на Ердоган като отстъпка, казва специалистът.

Експертът по сигурността проф. Йоахим Краузе (от Университета в Кил) дори предлага наказателни мерки срещу Турция, ако Ердоган продължи да блокира разширяването на НАТО. "Ако турският президент Ердоган продължава да блокира, тогава е време президентът на САЩ да му даде ясно да разбере в конфиденциален разговор по време на срещата на върха, че американската гаранция за сигурност за Турция няма да се прилага в бъдеще... Ако и тогава той продължи да създава проблеми, би било добре да се обмисли какви икономически санкции може да наложи ЕС на Турция. Играта, която Ердоган играе тук, е изключително рискована - също и за него."

Срещата на върха на НАТО ще се проведе в сряда и четвъртък в Мадрид. Преди същинската среща на върха държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще се срещнат във вторник вечерта на вечеря в Кралския дворец по покана на испанския крал Фелипе VI.