Това съобщи в Москва шефът на Федералната служба за контрол на наркотиците Виктор Иванов, цитиран от БНТ.

По негови думи сътрудничеството на спецслужбите свидетелства за истинско рестартиране на отношенията между двете държави. Ролята на операцията изтъкна и заместник-посланикът на САЩ в руската столица Ерик Рубин. Девет хеликоптера на коалиционните сили и 70 души са участвали в операцията, проведена в Източен Афганистан, на 5 км от пакистанската граница.

Ударите срещу нарколабораториите са подготвяни 3 месеца и в основата на всичко стои руска информация, каза Виктор Иванов. В действията на терен заедно с американските спецчасти и афганистанските полицаи са участвали двама руснаци, а още двама са осигурявали информационна поддръжка. Унищожени са три лаборатории за производство на хероин и една за морфин.

Москва има интерес това сътрудничество да продължи. В Афганистан се произвеждат годишно до 150 млрд. дози наркотици, а сериозна част от потока на дрогата се насочва към Русия. Натовската стратегия за пресичане на наркотрафика в Афганистан досега търпи пълен провал, смята Иванов. Той каза, че не знае дали в Афганистан ще бъдат изпратени руски части за бъдещи операции срещу наркотрафика.

Буквално преди дни британската преса коментира, че Русия се завръща в Афганистан, за да съдейства на коалиционните сили.