Досието срещу бившия президент на Косово и някогашен командир от разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи, е достигнало ограничението от един милион страници, съобщава вестник "Бота сот", позовавайки се на неговия адвокат Дастид Паласка.

Преди две години Газменд Халиляй, адвокат и бивш член на АОК, каза пред същото издание, че Специалният съд в Хага разполага с шест хиляди часа видеозаписи и два милиона листа доказателства срещу лидерите на бившата Армия за освобождение на Косово - Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи, които са задържани в ареста в Хага.

Бившите командири на АОК бяха задържани в ареста през ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, но процесът срещу тях все още не е започнал.

"Следователите, прокурорите и съдиите, действащи в рамките на Специалния съд, идват от големи академии и възможността да се укрият следи или да се отклони процесът от правия път е изключително малка", каза Халиляй за вестник "Бота сот".

По неговите думи обвиняемите и потенциалните обвиняеми (Хашим Тачи и другите командири на АОК) ще бъдат изправени пред труден процес, тъй като "не само досиетата вече съдържат милиони документи, но и действията на разследващите се предприемат по строго определен от закона начин и възможността за отхвърляне на тези доказателства като непозволени/недопустими, недостоверни или неподходящи е почти нулева".

"Следователно Косово не може да върви напред върху неразкрити престъпления. Нашата позиция в подкрепа на работата на Специалния съд винаги остава една и съща. Специалният съд е единственият, който връща надеждата на жертвите и оцелелите", заключава адвокат Газменд Халиляй.