На всеки три минути в Иран умира човек, болен от Ковид-19, съобщи днес държавната телевизия.

Председателят на иранския парламент каза, че е дал положителна проба за коронавирус и се присъедини към растящия списък на заразени служебни лица в ислямската република, разтърсена от рекордните в рамките на денонощие нови случаи и още 415 починали, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мохамад Багер Галибаф написа в "Туитър", че е получил новината, след като негов колега е дал положителна проба. Той съобщи, че ще продължи да изпълнява задълженията си докато е под карантина.

По-рано този месец телевизията излъчи репортаж от посещението на Галибаф в отделение за болни от коронавирус в препълнена столична болница, за да изрази подкрепа.

"Реших да отида в болницата, за да видя проблемите отблизо. Надзорът е главно задължение на парламента", каза Галибаф.

От месеци Иран се бори с най-голямото разпространението на заразата в Близкия изток, а днес броят на починалите за втори пореден ден беше рекорден. С последните смъртни случаи жертвите на пандемията станаха 33 700 - най-много в региона.

Здравните власти неколкократно изтъкваха, че реалният брой на починалите от Ковид вероятно е 2,5 пъти по-голям.

Правителството прави отчаяни опити да спаси икономиката, която страда от тежките американски санкции и не е склонно да затваря предприятия, въпреки продължаващото разширяване на заразата.

Несъществените бизнеси са преустановили работа в Техеран и десетки други градове. Училищата, театрите и музеите са затворени, а социалните, културните и религиозните събития са отменени поне за седмица.

В ясен знак за мащаба на заразата, се разболяха и десетки високопоставени служители. Най-малко 30 депутати са дали положителни проби през последните месеци, според местни медии, а висш съветник на върховния лидер на страната почина.

По-рано този месец ръководителят на организацията за атомна енергия и вицепрезидентът, отговарящ за бюджета и планирането, се заразиха с вируса.

Бившият председател на парламента Али Лариджани даде положителна проба през април и се върна на работа след триседмично възстановяване. Галибаф пое поста в началото на юни.

Парламентът в Техеран продължава да работи, въпреки разрастването на заразата. Депутатите са с маски, но не се стараят да спазват дистанция.

Когато тази есен президентът Хасан Рохани реши да не присъства на парламентарно гласуване, опасявайки се за здравето си, беше остро критикуван от законодатели хардлайнери, които настояха независимо от всичко той да дойде в парламента.