Той е издирван за престъпления срещу човечеството, съобщиха световните агенции.

Трибуналът е издал и заповеди за задържането на 39-годишния син на Кадафи – Сейф ал Ислам и на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ал Сенуси.

Искането за издадените заповеди бе направено още преди месец от главния прокурор на Трибунала в Хага Луис Морено Окампо. На 21 юни Федералната прокуратура на Германия обяви, че също събира доказателства срещу либийския лидер. 

Кадафи е вторият държавен глава след суданския президент Омар ал Башир, обявен за издирване от Трибунала, но това е първата международна заповед за арест на участници в текущ конфликт, коментира АФП, цитирана от БТА.

Според Морено-Окампо по време на бунта в Либия са загинали хиляди хора, а ООН посочва, че той е накарал близо 750 000 души да избягат от домовете си. Доказателствата сочат, че Кадафи е замислил план за потушаване на народните протести през февруари с всички средства, включително с крайно и кърваво насилие, посочва Окампо в искането си. Силите за сигурност са водили повсеместна и систематична политика на атаки срещу цивилни, смятани за дисиденти, с цел Кадафи да запази властта си, се казва още в текста.

Главният прокурор на Трибунала разглежда 69-годишния Муамар Кадафи като "непряк извършител" на престъпленията, а сина му Сейф ал Ислам - като "непряк съизвършител", за какъвто смята и Сануси - дясна ръка и зет на полковника. Той бе цитиран от медиите да казва, че "заповедите за арест трябва да бъдат изпълнени от либийците, а не от международната общност".

Днес се навършват 100 дни от началото на кампанията на НАТО в Либия. Въздушните удари на Алианса успяха да облекчат блокадата, наложена от правителствените части на градовете, контролирани от опозицията, но Муамар Кадафи остава на власт и се засилват опасенията за продължителна война.
„Примката около Кадафи се затяга, и остават много малко места, към които той може да се насочи”, твърди в свое интервю за в. „Вашингтон пост” командващият операцията на НАТО в Либия канадски генерал Шарл Бушар, цитиран от "Фокус".