Башир е обвинен в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде АП, цитирана от БТА. Морено-Окампо поиска от тричленен състав на МНС да издаде заповед за ареста на Омар Башир, за да се избегне "бавната смърт на близо 2,5 милиона души, които са принудени да напуснат домовете си в Дарфур и които продължават да са обект на нападение на подкрепяни от правителството паравоенни формирования".
"Геноцидът е предварително запланувано престъпление - не е необходимо да чакаме, докато тези 2,5 милиона души умрат", заяви прокурорът, цитиран от Асошиейтед прес. "Засега те са живи единствено благодарение на помощта, оказвана от международни хуманитарни организации", подчерта той.
"Геноцидът продължава и е съпроводен от системни изнасилвания. Жертви на изнасилване стават и 70-годишни жени, и 6-годишни момичета. Говорим за масово изнасилване пред очите на родителите", добави прокурорът.
Обвинителният акт съдържа десет отделни обвинения - три за геноцид, пет за престъпления срещу човечеството и две за военни престъпления и убийства. Според документа "сили и лица" под контрола на суданския президент досега са избили поне 35 000 души, и са причинили "бавната смърт" на още 265 хиляди души, принудени да напуснат домовете си заради сраженията.
Според наблюдатели съдебният състав ще се нуждае от месеци, за да проучи представените доказателства и да вземе решения дали да издаде заповед за арест. Омар Башир е първият държавен глава, срещу когото Международният наказателен съд отправя обвинения.
Судан отхвърли обвиненията, отправени от МНС, и заплащи да реагира, ако случаят бъде представен пред ООН, съобщи Франс прес.