Излизането на Великобритания от ЕС може да стане тласък към сключване на нови двустранни договори с Русия и решаване на проблемите в двустранната търговия. Това заявява в интервю за "Известия" Борис Абрамов, търговският представител на Руската федерация в кралството.

"Би могло Брекзитът да стане тласък към преразглеждане на остарелите двустранни договорености и модернизиране на структурата на търговията между нас. В Русия например за някои пациенти са необходими днес редки лекарства от Великобритания, но британските лицензионни правила и липсата на сключен с Русия договор за търговия с тях, възпрепятстват доставките. След излизането на страната от ЕС има шанс да бъдат решени тези проблеми", казва Абрамов пред весттника, цитиран от ТАСС и БТА.

Поскъпването на енергийните ресурси и продуктите от преработката им през 2016 г предизвика увеличаване на руския износ, напомни той. След стабилизирането на цените на горивата през 2018 г. стокообменът между двете страни продължава да се покачва и през първото полугодие на 2019 г. е нараснал със 7,7 на сто. До голяма степен благодарение на продукция с несуровинен и неенергиен характер - ключови позиции имат тук платината (45 на сто от целия руски несуровинен и неенергиен износ за Великобритания), торовете (5,4 на сто), рибата и морските продукти (17 процента) и изделията от нескъпоценни метали (22,9 на сто), посочва търговският представител на Москва в Лондон.

През последните години британските инвеститори се фокусират върху сферите, най-малко уязвими за политически рискове, отбелязва той. Растат инвестициите в научноизследователска дейност и фармацевтични производства, в машиностроенето и аутсорсинга в Русия, продължава и стратегическото партньорство между "Роснефт" и "Бритиш петролиъм".

Запитан дали очаква по-строги едностранни антируски санкции от Великобритания след излизането й от ЕС, Абрамов казва, че тук не става дума за икономически фактори - нещата опират до ситуацията в страната и евентуалното желание на политическото й ръководство да използва конфронтацията с Русия за вътрешнополитически цели.

"Тази карта може да се използва в играта, но засега не виждаме признаци на движение в тази посока", подчертава Абрамов.