Руската полиция е задържала поне 600 души в центъра на Москва при неразрешен опозиционен протест днес, съобщи независимата мониторингова организация "ОВД-инфо", цитирана от Ройтерс и БТА.

Броят на задържаните бе потвърден от министерството на вътрешните работи, цитирано от ТАСС. 

Протестът е срещу изключването на независими и опозиционни кандидати от изборите за общински съвет на Москва. В него, според властите, са участвали около 1500 души.

Полицията в Москва е задържала и водещата опозиционна фигура Любов Собол, докато отивала към митинга, предаде Асошиейтед прес.

Собол, която е сред недопуснатите до участие в изборите кандидати, е била задържана днес в центъра на Москва и отведена с полицейски микробус.

Полицейски кордон пред протестиращите

Снимка: AP/БТА

На Пушкиновия площад, сборния пункт, от който трябваше да тръгне протестното шествие, полицията влезе в сблъсък с разпокъсаното множество, стоящо под преваляващия дъжд, и задържа десетки. На друг площад по планирания маршрут на протеста, полицейски части за борба с безредици с шлемове, подредени в гъст строй, разпръскваха хората.

Опитът за митинг е организиран седмица, след като полицията задържа около 1400 протестиращи и би някои от тях с палки, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки многократните предупреждения, че полицията ще предприеме активни мерки срещу евентуален протест днес, активистите си бяха поставили за цел да организират шествие, което да измине около 4 км по така наречения "Булеварден пръстен" ("Бульварное кольцо"), който обгражда центъра на Москва и е популярно място за разходки в града.

Междувременно руският Следствен комитет съобщи днес, че е започнал наказателно разследване по подозрения за пране на пари на стойност 1 млрд. рубли (15,3 млн. щ.д.) от фондация за борба с корупцията, основана от опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Властите съобщиха за разследването на фона на опозиционния протест в Москва, организиран от самия Навални.

Опозиционерът е в затвора, след като беше осъден на 30 дни затвор миналата седмица заради призив за участие в неразрешен протест.