Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че е необходимо да се действа чрез правоохранителните органи на Русия в ситуацията с обвиненията към руски граждани, повдигнати в България, предаде ТАСС.

"Мога да кажа, че в подобни случаи е нужно да се действа по линия на правоохранителните органи", отбеляза Захарова на брифинг днес в отговор на въпрос за повдигнатите от българската прокуратура обвинения към руски граждани.

Съответните страни, които водят разследване, трябва да взаимодействат с правоохранителните органи на онези държави, чиито граждани са обвинени или заподозрени в нарушаване на закона, допълни тя.

Захарова добави, че в такива случаи ситуацията под контрол държи посолството в дадената страна. Тя обеща също така сама да уточни детайлите за ситуацията.

По-рано днес българската прокуратура задочно предяви обвинения на трима руснаци във връзка с предполагаемото отравяне през 2015 г. на предприемача Емилиян Гебрев. Те са обявени за международно издирване. Според версията на прокуратурата на България престъплението е било извършено в периода от 28 април до 4 май 2015 г., съобщи ТАСС. 

В по-ранна публикация днес руската агенция припомни, че на 20 януари прокуратурата публикува видеозапис от камери за наблюдение, на които се вижда как човек с маска се разхожда в гараж, където се намират автомобили на Емилиян Гебрев - собственик на компанията "Емко", която се занимава с продажба на боеприпаси, и на неговия син.

Предполага се, че този човек е намазал с отровно вещество с фосфороорганичен характер ръкохватките на вратите на колата на Гебрев.

След инцидента в Солсбъри, отбелязва ТАСС, при който бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха заразени с нервен агент през март 2018 г., британското разследване обвини офицера от руското военно разузнаване, известен като Сергей Федотов, в тяхното отравяне. Беше съобщено, че Скотланд Ярд и британската служба за разузнаване MI-5 ще проучат инцидента в България през 2015 г. с предполагаемото отравяне на Гебрев и неговия син, които оцеляха. За тази цел група британски следователи посетиха България.