Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения за умишлено отравяне на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и служителят в тяхната фирма Валентин Тахчиев. Разследването се води срещу трима руснаци, които ще отговарят за опит за предумишлено убийство.

Според прокуратурата в периода от 28.04. до 04.05.2015 г. в София, като съизвършители лицата са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС).

В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция.

Руснаците са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ - с червена бюлетина.

На 28.04.2015 г., след вечеря с бизнес партньори в ресторант на хотел в София и силно влошаване на здравословното му състояние, Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на ЕМКО ООД, е приет по спешност във ВМА. Животът му е спасен само благодарение на предприетите спешни действия от лекарските екипи.

На 29.04.2015 г. със същите симптоми в болнично заведение е приет Тахчиве, директор „Производствена дейност“ в ЕМКО ООД.

На 04.05.2015 г. във ВМА е приет по спешност и синът на Емилиян Гебрев.

И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след проведени изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения.

На 11.10.2018 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявява: "имам основания да считам, че отровата, използвана в нашия, българския случай и която не бе напълно идентифицирата през 2015 г., е от семейството на "Новичок", правейки паралел със случая "Скрипал" във Великобритания.

В резултат на това писмо, на 15.10.2018 г. СГП възобновява разследването по досъдебното производство.

Обвиненията срещу тримата руснаци идват три дни след като стана ясно, че ФБР разполага с видеокадри, предадени им от върховната прокуратура. Става дума за седем записа от камери в паркинга на търговското дружество на Емилиян Гебрев. На тях се  вижда, че на 28 април 2015 г. в подземния паркинг, използван от Емилиян Гебрев, е забелязан мъж, който се движи между автомобилите на дружеството "Емко", собственост на Гебрев.

Както е известно, една от версиите за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев чрез отравяне е свързана със сделка за оръжие и боеприпаси за Украйна. Това съобщиха в специално прессъобщение от прокуратурата преди време.

След извършен анализ на записите от охранителната камера се вижда, че маскирано лице се движи между автомобилите на дружеството. В тази връзка в лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, евентуално съпричастно към извършеното престъпление.