Група от четирима или петима граждани на Руската федерация са проверявани във връзка с опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев. Това коментира новоизбраният председател на КПКОНПИ и главен прокурор Сотир Цацаров. 

Цацаров обясни и дали е възможно да има връзка между аналогичния случай с натравянето на бившия офицер от руското военно разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия Скрипал през 2018 г. 

"Това, което бе публикувано вчера, всъщност далеч не са всички резултати, които са известни на разследването. Това, което бе публикувано вчера е преценката на наблюдаващите прокурори, че точно този обем информация няма да увреди разследването. Обемът на информация, с който се разполага, е далеч по-голям. Обемът на информация е далеч по-голям и по още една причина. Работи се изключително интензивно и с чуждестранните партньори. Не напразно експертиза е възложена на лаборатория на ФБР. Не напразно са изпратени европейски заповеди за разследване. Основанията, които ни дават да мислим, че има тясна връзка не бих казал между двете престъпления, а по-скоро тясна връзка между лицата е, това, че има съвпадение между един от обвиняеми, заподозряни по делото "Скрипал" и негови посещения тук в България. Едно от тези посещения съвпада като отрязък от време със случилото се с г-н Гебрев. Оттам насетне целият екип по разследване е започнал да разплита местата, които са посетени от този гражданин на Руската федерация, други граждани, които са го посещавали, съвпадението на тези граждани, в други полети, с които той е посещавал България", заяви още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Една от версиите за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев чрез отравяне е свързана със сделка за оръжие и боеприпаси за Украйна, съобщиха в специално прессъобщение от прокуратурата.

"Една от версиите, по които се работи, е че опитите за убийство са свързани с такъв (на оръжие и боеприпаси-б.р.) износ за Украйна (за Министерство на отбраната и за Министерство на вътрешните работи - Национална гвардия на Украйна) - през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание", пишат от държавното обвинение.