Подсъдимите Ислам Яндиев, Башир Хамхоев, Илез Яндиев и Ахмед Евлоев бяха обвинени, че са организирали атентата и са помогнали за транспортирането на атентатора-самоубиец Магомед Евлоев и снабдяването му с експлозиви, съобщи БТА.

Сред жертвите на московското летище беше и българинът Николай Иванов, който живеел в Австрия.

Нападателят камикадзе бе идентифициран като 20-годишния безработен Магомед Евлоев, родом от Ингушетия.

Присъдата удовлетвори изцяло искането на прокуратурата, която настояваше за доживотни присъди за Ислам Яндиев и Башир Хамхоев и 10 години затвор за Ахмед Евлоев, който е брат на атентатора.
За Илез Яндиев обвинителите поискаха 23 години затвор, но съдът постанови доживотна присъда предвид друга присъда срещу него в Ингушетия.

В хода на процеса държавното обвинение подчертаваше, че атентатът на "Домодедово" е планиран и организиран от престъпната групировка "Имарат Кавказ" с лидер Доку Умаров.

Огласяването на присъдите започна със съобщението, че в материалите по процеса има секретни сведения, обсъждани на закрито съдебно заседание. Затова в присъствието на журналисти бе огласена само встъпителната и заключителната част на присъдата.

Говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин каза, че по същото дело продължа издирването на Умаров, Аслан Бютукаев и още няколко души, предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерът на "Имарат Кавказ" вече призова своите бойци да използват "максимум сила" в саботирането на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.