Името на Николай Иванов, разпознат по лични документи, е в предварителния списък под номер 10 на Министерството на извънредните ситуации на Русия, предаде БНР. Според данните, той е на 40-45 г.
Иванов е пътувал от Виена със самолет на авиокомпания " FlyNiki". Говорителят на Външно министерство Весела Чернева каза, че семейството на Иванов вече е уведомено и българските власти "ще го подпомогнат в този тежък момент", цитира я БГНЕС.

Информацията за изчезналия българин се появи първо на сайта domoded24.com, където беше публикувано писмо от Илона Махон - позната на Иванов, който живее в Австрия, предаде Дарик радио. В писмото Махон молеше всички, които имат данни, да се свържат с нея.
Иванов пристигнал от Австрия на Домодево малко преди взрива. Той не отговарял нито на руския, нито на австрийския си мобилен телефон, а съпругата му в Австрия нямала информация за него.

В атентата загинаха най-малко 35 души. Разпознати са 26 от тях, съобщи на сайта си в. "Комсомолская правда", цитиран от БТА. Вестникът публикува списък с имената им.
Сред жертвите са шестима чужденци - двама поданици на Великобритания, граждани на Германия, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.
Сред жертвите е 29-годишната писателка Анна Яблонска (с истинско име Анна Машутина), която пристигнала от Одеса, за да получи наградата на списание "Изкуство кино".
Посолството на Великобритания в Москва потвърди, че при атентата e загинал британски гражданин, чиято самоличност вече е установена - това е Гордън Кембъл Коусленд, съобщи "Фокус".

В болница са настанени 110 ранени, от тях 48 са московчани, а 13 са граждани на други държави. По последните данни от Министерството на извънредните ситуации на Русия общо 180 души са били ранени при атентата, предаде РИА Новости. Тази нощ московските лекари са оперирали 30 от пострадалите.

Сред ранените са италианският гражданин Романо Розарио и Фредерик Ортис, който по официални данни е гражданин на Франция.
Ранен е и сръбският гражданин Милорад Милкович. Състоянието му е стабилно и животът му е извън опасност.

Състоянието на 35-годишна гражданка на Словакия се оценява като тежко. Сред пострадалите има още и германска гражданка, гражданин на  Великобритания, трима на Таджикистан, един на Молдова.

По последна информация атентатът на летището е извършен от двама терористи - мъж и жена, съобщи РИА Новости. Според източник на правоохранителните органи, жената е носела бомбата в чанта. Експлозията е стана в момент, когато тя я е отворила. Установява се самоличността на двамата.
Атентатът бил извършен по класическата схема, която използват терористите от Северен Кавказ.
Все още никой не е поел отговорност за взрива.

Руските специални служби били информирани за предстоящ атентат, но изпуснали трима заподозрени, които може да се окажат автори на бомбения взрив, стана ясно снощи.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е възложил на главния прокурор на Русия Юрий Чайка да провери изпълнението на законите, отнасящи се до сигурността на летище Домодедово, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Да се пренесе такова количество експлозив не е шега работа. Трябва да понесат отговорност всички, които имат отношение към компанията, взимаща решения - мениджмънта на аерогарата", подчерта Медведев.

По-късно от пресслужбата на летището съобщиха, че ръководството на Домодедово не вижда в своите действия нарушаване на правилата за безопасност, съобщи РИА Новости. „Смятаме, че не трябва да носим отговорност за случилото се. Нашите служби са спазили всички изисквания за авиационна сигурност”, посочи говорителят на аеропорта Елена Галанова, цитирана от Интерфакс.

Атентатът повлия и на руските борсови индекси, които тръгнаха надолу, а Медведев отложи планираното за днес пътуване до Швейцария за участие в Икономическия форум в Давос.

Последна актуализация в 10,54 ч.