Парламентът на Молдова гласува днес закон, съгласно който изразът "молдовски език" ще бъде заменен с израза "румънски език" в цялото законодателство на Република Молдова, предаде агенция Молдпрес, цитирана от БТА.

Стъпката има за цел да разреши разгорещения спор за това дали езикът, който се говори в страната, е "молдовски" или "румънски", отбелязва Асошиейтед прес.

Законопроектът е приет съгласно решение на Конституционния съд от 2013 г., посочва Молдпрес. Против законопроекта бе проруската комунистическа партия, отбелязва АП. Управляващата Партия на действието и солидарността внесе този законопроект, за да приведе законодателството в съответствие с решението на Конституционния съд, съгласно което декларацията за независимост на Молдова, определяща румънския език за официален език на страната, има по-голяма правна тежест от конституцията.

В срок от 30 дни от влизането в сила на закона държавните органи, компетентни да приемат, одобряват или издават нормативни актове, ще направят необходимите изменения. Същевременно националният празник "Нашият език" вече ще се нарича "Румънски език". Ще бъдат заменени и изрази като "официален език", "държавен език" и "майчин език", информира Молдпрес.

Депутатите комунисти и социалисти издигнаха лозунги в парламента, за да изразят несъгласието си със закона, посочва АП.

Министерството на външните работи на Румъния приветства решението на молдовския парламент, предаде агенция Аджерпрес.

"Приемането на посочения закон има дълбоко символично значение, тъй като възстановява научната истина за наименованието на официалния език на Република Молдова и потвърждава статута на румънския език като официален език на Република Молдова. Законът също така потвърждава езиковата, историческата и културната общност между Румъния и Република Молдова", посочва министерството на външните работи на Румъния. Според съобщението на румънското МВнР приемането на този закон "демонстрира зрелостта на молдовското общество и придържането му към ценностната сфера, на която се основава Европейският съюз".