Парламентът на Молдова утвърди прозападното правителство на новия премиер Дорин Речан, след като той обеща да съживи икономиката и да очертае курс към членство в ЕС, предаде Ройтерс.

48-годишният Речан беше номиниран в петък от президентката Мая Санду и ще поеме поста от Наталия Гаврилица, чието правителство подаде оставка миналата седмица след бурни 18 месеца на власт, белязани от икономически хаос и предполагаемото руско вмешателство в страната.

Речан, който е бивш министър на вътрешните работи и президентски съветник, успя да си осигури подкрепата на 62 от 101 депутати в парламента, след като очерта политическите си планове в програма, озаглавена "Процъфтяваща, сигурна, европейска Молдова".

"Ние искаме да живеем в безопасен свят, където международните договори се спазват, където проблемите между страните се решават чрез диалог, където се уважават малките страни", се казва в текста на програмата. "Искаме да сме пълноправен член на ЕС", пише още в текста.

Преди гласуването Речан каза, че в предложеното от него правителство ще има само четири промени спрямо предишното. Той е опитен политик, който е заемал редица висши длъжности в молдовското правителство, включително секретар на Висшия съвет по сигурността.

Речан беше вътрешен министър от 2012 г. до 2015 г. в правителствата на двама премиери и беше първият цивилен, назначен на тази длъжност, припомня БТА.

Молдова вече получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз, но самият процес на присъединяване обикновено отнема няколко години, посочва Ройтерс. Икономиката на бившата съветска република пострада заради последиците от руската инвазия в съседна Украйна и поскъпването на енергията и храните предизвика рязко повишаване на инфлацията през 2022 година. В страната също така пристигнаха значителен брой бежанци от съседна Украйна.

Кой е новият премиер на Молдова Дорин Речан?

Опит в управлението

Речан е опитен политик, заемал множество постове в правителството на Молдова.

От 2012 г. до 2015 г. той бе министър на вътрешните работи и прокара няколко важни реформи, които доближиха Молдова до стандартите на Европейския съюз. Преди това той бе заместник-министър на информационните и комуникационните технологии.

Непосредствено преди кандидатурата му за министър-председател той заемаше поста секретар на Висшия съвет за сигурност - консултативен орган по въпросите на националната сигурност и военните въпроси.

Политически планове

Речан заяви, че ще продължи да работи за членство на Молдова в Европейския съюз.

"Новото правителство ще има три приоритета: ред и дисциплина, благоденствие и икономика и мир и стабилност", заяви той след назначаването си миналата седмица. Той допълни, че ще продължи стратегическия курс на Молдова за европейска интеграция.

В проект на програма, озаглавена "Просперираща, сигурна и европейска Молдова", новото правителство заяви, че иска проспериращи граждани, силни и прозрачни институции и конкурентна бизнес среда, в която държавата не създава пречки.

"Искаме да живеем в безопасен свят, където се спазват международните договори, където проблемите между държавите се решават чрез диалог, където има уважение към малките държави. Искаме да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз", се казва в документа.

Опит в информационните технологии

Речан има богат опит в частния сектор и в ИТ индустрията. Работил е и в международни организации и е изнасял лекции в няколко университета.

Ранен живот

Речан е роден на 17 март 1974 г. Завършва Молдовската академия по икономика, а що се отнася до личния му живот, той е женен и има две деца.