Италианският вътрешен министър Матео Салвини нарече 150 мигранти, на които не позволява да слязат на сушата от кораб на бреговата охрана, "нелегални" и "лентяи от фитнес зали", предаде ДПА.

По този начин председателят на крайнодясната партия "Лига" отхвърля предположенията, че мигрантите са бежанци, които имат право да получат убежище, но хора, които са ги посетили, казват друго.

69 от тях имат симптоми на болни от краста.

"Въпреки изключителните усилия на екипажа и капитана, ситуацията е драматична", каза пред ДПА Давиде Фараоне, сенатор от опозиционната Демократическа партия.

Мигрантите са блокирани на кораба на италианската брегова охрана "Дичоти". Те бяха спасени в морето преди 8 дни и от понеделник са на кей в пристанището на Катания, на остров Сицилия.

Събрани са на палубата, където има само две химически тоалетни, но няма бани, а платнище ги пази от дъжда и слънцето, разказа Фараоне.

Сенаторът посети кораба в четвъртък, а днес съобщи, че мигрантите са започнали гладна стачка, която по-късно била отменена.

В четвъртък на мигрантите било позволено да се измият със студена вода от маркуч.

Мобилните телефони на чужденците са конфискувани, а те са принудени да се хранят и да спят направо на палубата, завити с одеяла и картони, каза комисарят за правата на задържаните хора Мауро Палма.

Палма писа на прокурори в Агридженто и Катания, които разследват предполагаеми престъпления като отвличане и незаконен арест на мигранти, след инспекция в четвъртък.

"Не видях никакви лентяи през трите часа, които прекарах на кораба, каза Даниела Де Роберт от службата на Палма пред новинарския канал Скай Те Дже 24. - Видях хора, изтощени от много трудни условия."

Капитанът на "Дичоти" обаче представи много по-малко тревожна картина в интервю за "Верита" - десен, антиимигрантски таблоид.

"Условията са повече от достатъчни и в момента няма "основания за загриженост", каза капитанът.

Той добави, че мигрантите изцяло разбират политическата криза, която бушува над главите им.

В доклада си комисар Палма съобщава за 69 души, които може да са болни от краста и петима с краста в напреднал стадий. Той изтъква, че всички чужденци са били "сериозно недохранени и обезводнени", когато са ги спасили.

Палма посочва, че 130 души са от Еритрея, 10 от Коморските острови, шестима от Бангладеш, двама от Сирия и по един от Сомалия и Египет.

Миналата седмица от "Дичоти" бяха евакуирани 13 души - децата и бременни жени. Късно в сряда Салвини позволи на още 27 непълнолетни да слязат на сушата, след натиск от прокуратурата и правозащитни групи.

Натали Лейба, психоложка от "Лекари без граници", каза, че младежите са "много уморени, изтощени и объркани".

Повечето са били задържани повече от година в Либия и са били подлагани на издевателства.

Италианското правителство обяви, че няма да пусне мигрантите от кораба докато правителства на другите държави от ЕС не се съгласят да ги приемат, но не е ясно колко дълго ще продължи това противопоставяне.