Най-малко 8 души загинаха при авария в мина в руския град Соликамск, на около 1500 километра североизточно от Москва. Издирва се девети мъж, за когото също се смята, че е мъртъв.

"Девет души се оказаха блокирани в следствие на пожар и задимяване. От тях петима са от Пермския край, трима са от Башкирия, а един от Краснодарския край", уточни губернаторът на Пермския край Максим Решетников, цитиран от ТАСС и БТА.

Злополуката станала в мина за добив на поташ (калиев карбонат), собственост на руската компания Уралкалий, която се занимава с добив на калиев карбонат. Представители на "Уралкалий" съобщиха, че пожарът е избухнал на дълбочина 340 метра при строителни работи в нова минна шахта, дълбока 500 метра. 

Руският президент Владимир Путин поиска тази сутрин нов доклад за ситуацията в мината. Той разпореди да се отпусне максимална помощ на роднините на загиналите и да бъдат всестранно проучени причините за трагедията. 

Правителството на Пермския край ще изплати на семействата на жертвите, сред които има много малолетни деца, по 1 милион рубли, заяви губернаторът Решетников.

По-рано бе съобщено, че организацията подизпълнител "УС-30", чиито работници са загинали в мината, ще изплати на семействата им по 2 милиона рубли. Отделни суми са предвидени за лицата на пълна тяхна издръжка. Освен това ще бъдат изплатени и застраховки - по около 1 милион рубли за всеки загинал.

Осем души от общо 17-те, работили в мината по време на инцидента, не пострадаха и успяха да излязат на повърхността. Подготвя се изваждането на откритите тела.

Местният клон на руското федерално следствие е образувал по случая наказателно дело за нарушение на нормите за сигурност, причинило смъртта на трима и повече души.