Сирени за ракетна тревога отекнаха в Израел, а в Ерусалим бяха чути няколко експлозии. Това стана минути, след като изтече ултиматумът на управляващата Газа групировка "Хамас" към Израел да изтегли силите си от две горещи точки на напрежение в града, предаде Ройтерс.

Една ракета е поразила автомобил в град Сдерот. Тя е била противотанкова. Ранен е един човек.

Хамас пое отговорност за ракетно нападение срещу Ерусалим и заяви, че то е в отговор на израелските "престъпления и агресия", предаде Асошиейтед прес.

Израелските сили отвърнаха на атаката, като Министерството на здравеопазването на палестинската територия ивица Газа съобщи, че 9 палестинци са убити при израелски въздушен удар по района. Сред жертвите има 3 деца.

По-рано днес ислямисткото палестинско движение, управляващо ивицата Газа, заплаши Израел с военна ескалация, ако силите му не се изтеглят тази вечер от Храмовия хълм в Ерусалим, станал арена на ожесточени сблъсъци между палестинци и израелски полицаи през последните дни.

Хамас дава на Израел "срок до 18 ч. тази вечер (понеделник, 15.00 ч. по Гринуич, бел. АФП), за да изтегли войниците си" от Храмовия хълм и квартал Шейх Джарах в Източен Ерусалим, предупреди в кратко комюнике говорителят на военното крило от движението, като спомена за удари, ако израелските власти откажат. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обаче обвини световните медии, че отразяват в изопачен вид събитията в Източен Ерусалим, където от миналата седмица продължават безредици и сблъсъци между израелски полицаи и палестинци, предаде ТАСС.

"Тези събития (в Ерусалим) се отразяват изопачено и погрешно в световните медии, а това заблуждава", заяви Нетаняху, цитиран от премиерската канцелария. "Сега тече противопоставяне в самото сърце на Ерусалим. Тук няма нищо ново, това е борба между нетолерантността и толерантността, между насилието, което е в разрез със закона, и закона и правния ред", продължи премиерът.

По думите му "през дългата история на Ерусалим само под суверенитета на Израел от 1967 г. може да се говори за продължителен, стабилен и безопасен период", в течение на който израелските власти "работят с цел да се гарантира свобода на вероизповеданието и толерантност за всички". "Тази мисия няма как да се изпълнява, без отвреме навреме да се влиза в конфликт със силите на нетолерантността", добави Нетаняху.

По данни на палестински медици най-малко 278 палестинци са пострадали тази сутрин при сблъсъци с израелската полиция в Стария град на Ерусалим. Стотици палестинци са ранени вече при сблъсъците с израелски полицаи в Източен Ерусалим, започнали миналата седмица.

Днес Израел чества Деня на Ерусалим, с който се отбелязва годишнина от присъединяването на Източен Ерусалим след Шестдневната война през 1967 г. В града по традиция се организират различни празнични прояви, включително шествие със знамена.