Русия отхвърли искането на Чехия да изплати компенсация за взривените преди 7 години оръжейни складове във Върбетице. Прага обяви, че за инцидентите отговорност носят руските специални служби.

Председателят на комисията по международни отношения на Държавната дума Леонид Слуцки нарече претенциите за обезщетение за взривовете като абсурдни и отбеляза, че Прага би трябвало да пренасочи подобни искания към "вашингтонските покровители, които стоят зад организацията на тази провокация".

Претенциите на Чешката република са възмутителни по отношение на правните стандарти, декларирани в самия Европейски съюз, заяви членът на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Сергей Цеков пред RT.

"Това е възмутително от гледна точка на стандартите, за които се говори в Чешката република, в Европа, че е възможно да се накаже човек или юридическа организация само за доказани престъпления. В този случай, без да доказват нищо и да обвиняват Русия за случилото се в складовете във Врбетица, те вече са решили да предявят финансови искове срещу Русия ", каза сенаторът.

Той бе категоричен, че искът на Чехия няма перспектива в рамките на международните съдилища.

"Абсолютно съм убеден, че Русия няма да плати нищо и съм много уверен, че Чешката република няма да има възможност да докаже, че Русия е замесена в трагедията, случила се в този склад", добави Цеков.

Вчера чешката телевизия, позовавайки се на вицепремиера и министър на финансите Алена Шилерова, съобщи, че Чешката република възнамерява да поиска от Русия поне 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като компенсация за материалните щети, причинени от експлозиите на боеприпаси през 2014 г. в складовете в с. Върбетице. Тази сума включва както разходите за унищожения склад, така и работата по елиминиране на невзривени боеприпаси, както и обезщетение за семействата на загиналите при експлозиите. 

Фактът, че Министерството на финансите на Чешката република подготвя дело, с което се иска обезщетение за материални щети, беше обявен на 20 април от министър-председателя на републиката Андрей Бабиш, говорейки пред депутатите от долната камара на парламента на републиката. Чешката република може официално да поиска плащане от Руската федерация през следващите седмици или месеци.

На 17 април Чехия изгони 18 руски дипломати по подозрение, че работят за руските специални служби, за които се твърди, че са участвали в експлозиите във Върбетица през 2014 г. В допълнение Чехия обяви руснаците Александър Петров и Руслан Боширов в списъка за издирване: твърди се, че са били на мястото на експлозия в склад във Врбетица през октомври 2014 г. В отговор Русия обяви 20 служители на чешкото посолство за персона нон грата, наричайки обвиненията на Прага абсурдни.

По-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви за нежеланието на всички страни членки на ЕС да влошат отношенията с Русия.  Както уточнява РИА Новости, според него европейските държави са солидарни с Чехия, но това не означава напрежение във взаимодействието с Русия. По-рано политикът изрази своята оценка на ситуацията в Русия, сано отбеляза, че "тя не се подобрява".