Това след разкритието, че вицепремиерът Барнаби Джойс е имал извънбрачна връзка с медийната си съветничка. Търнбул определи действията на Джойс като "потресаващо грешно решение".

Скандалът предизвика смут в правителството и обтегна отношенията в коалицията между Австралийската либерална партия на Търнбул и "Националистите" на Джойс.

Министър-председателят не уволни своя заместник - подобен ход би застрашил крехкото мнозинство на правителството. Търнбул обаче каза, че скандалът е наложил промени в правилата за поведение на министрите, и обяви нови стандарти, сходни с приетите миналата седмица от американския Конгрес.

"През 2018 г. не е приемливо министър да има сексуални отношения с някой, който работи за него. Това е много лоша практика на работното място. А всеки знае, че от това не произтича нищо добро", заяви той.

"Министрите, независимо дали са женени, или не, не трябва да влизат в сексуални отношения със сътрудниците. Подобни действия ще представляват нарушение на стандартите", каза Търнбул и заяви, че промените влизат в сила от днес.

Тази седмица на Джойс му се наложи публично да се извини на съпругата си, семейството, избирателите и бившата си сътрудничка Вики Кампиън, която е бременна от него, след като беше подложен на продължителна медийна атака.

Той също така беше разкритикуван, че е използвал, без да плаща наем, апартамент, предложен му от негов богат приятел, и за уреждане на любовницата си на високоплатени правителствени длъжности извън неговия ресор.