Според руски издания, цитирани от БГНЕС, по време на арестуването му през 2003 г. собственикът на нефтената компания ЮКОС е имал състояние от около 8 милиарда долара.

Впоследствие то бе оценявано с различни числа - от 2,3 милиарда до 300-400 милиона щ. д. Първата сума бе изчислена от сп. "Форбс", макар то да не посочи обосновката на своите разчети.

В отговор адвокатите на Ходорковски заявиха, че той притежава едва 100 милиона щ. д.

"Ако се вземат предвид сумите, които отиваха като дивиденти за ЮКОС, от капиталите и активите на "Груп Менатеп", мисля че може да се говори за 300-400 милиона щ. д.", заяви пред Би Би Си Александър Разуваев, шеф на аналитичното управление в руската инвестиционна компания "Алпари".

При това в брой, тоест това са ликвидни активи. Разбира се, никой не знае какви са точните суми. Но Михаил Борисович, както и много руски олигарси, е човек предпазлив и е ясно, че е заделял в чужбина, допълни той.

Би Би Си отбелязва, че макар ЮКОС отдавна да не съществува, имуществото на компанията в чужбина е останало съхранено.

За да бъдат защитени задграничните активи на компанията, на времето са били създадени офшорни фирми, които имат дялове в литовската рафинерия Mazeikiu Nafta и словашкия тръбопроводен оператор Transpetrol.

Освен това Ходорковски, макар и непряко, е владеел 59,5% в "Груп Менатеп", която пък е държала контролния пакет акции на самата ЮКОС.

През 2005 г. той задочно е предал тези акции на своя бизнес партньор Леонид Невзлин, който бе заминал за Израел.

Невзлин развива някакъв бизнес, владее някакви пакети и някаква част от парите несъмнено принадлежи на Ходорковски, макар това да не е официално оформено", подчерта пред Би Би Си финансовият аналитик Стивън Дашевски.

Наскоро руският бизнес портал РБК съобщи, че Невзлин може да върне на Ходорковски акциите на "Груп Менатеп". Изданието оцени този пакет акции на $2,3 млрд.

Порталът IzRus съобщи, че Леонид Невзлин отказва да коментира освобождаването на своя бивш партньор , макар преди това неведнъж да е уверявал, че ще се бори с всички сили за неговото освобождаване.