Германският канцлер Ангела Меркел каза, че усилията да се договори споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз приличат на изчисляването на "квадратурата на кръга"*, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници.

Канцлерката направила това изказване на днешна среща на парламентарната група на нейния Християндемократически съюз.

Меркел казала, че проверките по границата между Ирландия и Северна Ирландия очевидно няма да изчезнат напълно, но че ЕС и германското правителство имат за цел да се избегне "твърда" ирландска граница, посочиха източните.

Има още много работа до определянето на статута на границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия след Брекзита. Това заяви на свой ред днес пред парламента в Дъблин ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Единственото, което желаем, е Обединеното кралство да спази ангажимента си, поет черно на бяло през последната година, и аз съм сигурен, че страна като Великобритания със своята славна история ще иска да го направи", каза Варадкар.

Външният министър на Ирландия Саймън Коувъни също каза, че има още време до постигането на споразумение между ЕС и Великобритания, което да запази отворена ирландската граница. Тъй като на предстоящата утре и вдругиден среща на върха на ЕС има слаби шансове за пробив в преговорите за Брекзит, Коувъни каза, че не очаква някакви значими решения, защото двете страни се нуждаят от още време, за да се върнат към преговорите.

Коувъни, който участва в срещата на външните министри от ЕС в Люксембург, добави, че главният преговарящ на съюза Мишел Барние го е уверил, че всички страни членки са напълно солидарни с позицията на Дъблин.

*Квадратурата на кръга е един от най-известните нерешими проблеми на математиката. Използва се като синоним на нещо нерешимо, обречено на неуспех. Дали политиката в случая с Брекзит ще успее да измери квадратурата на кръга и да постигне някакво споразумение?

На снимката: "Не искаме граница на ЕС в Ирландия" - това е изписано на постройка на ирландска територия в съседство със северноирландската