Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей заяви, че ако страната й напусне Европейския съюз без споразумение, отначало ще й бъде тежко и това ще е "лош резултат" за Лондон и блока на 27-те, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В реч на годишния конгрес на Консервативната партия в Бирмингам тя призова съпартийците си да се обединят и да й помогнат да сключи сделка с ЕС.

Снимка: AP/БТА

"Великобритания не се бои, ако трябва, да напусне без сделка", заяви Мей, след като излезе на подиума с танцова стъпка под ритъма на песента Dancing Queen на шведската група АББА.

Снимка: AP/БТА

"Но нека бъдем честни. Ако напуснем без сделка, въведем мита и скъпоструващи проверки по границите, това ще е лош резултат за Обединеното кралство и за ЕС", каза Мей, цитирана от Ройтерс.

Четиридневният конгрес мина под знака на разделението по повод предстоящото излизане от ЕС, а Мей бе разкритикувана за начина, по който води преговорите, както от проевропейското, така и от евроскептичното крило в Консервативната партия.

Само шест месеца преди Великобритания на напусне блока на 29 март, преговорите с ЕС са в задънена улица, а Мей е поставена в трудно положение и принудена да маневрира между привържениците на твърдия Брекзит като Борис Джонсън и тези, които искат да запазят по-близки отношения с най-големия търговски партньор на Великобритания.

Джонсън, който подаде оставка като министър на външните работи през юли, вчера обра овациите на 1500-те делегати, когато нарече "възмутително" предложението на Мей за тесни икономически отношения с ЕС след Брекзит.

Вижте как британският премиер излиза танцувайки на трибуната: