На посланиците на 27 страни в ЕС днес бе казано на среща в Брюксел, че все още не е постигната сделка с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на два дипломатически източника.

Посланиците на страните в ЕС, без Великобритания, бяха свикани на среща днес и някои предположиха, че се очертава сделка, предава БТА. Но европейски служители казаха, че сделка все още няма и че ще са необходими още срещи, добавя Ройтерс.

Преговарящите от ЕС и Великобритания не успяха днес да постигнат окончателно споразумение по условията за Брекзит заради въпроса за ирландската граница, съобщи главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от Франс прес.

"Въпреки интензивните усилия някои ключови въпроси все още не са уредени, включително т. нар. "мрежа за сигурност", с която да се избегне твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия, написа Барние в Туитър след среща с британския преговарящ Доминик Рааб в Брюксел.

ЕС настоява Великобритания да даде гаранции, че ако бъдещите преговори не доведат до търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, в британската провинция Северна Ирландия ще останат в сила икономическите правила на ЕС. Британската министър-председателка Тереза Мей и съюзниците й в Белфаст не са съгласни с това, посочва Ройтерс.

Барние каза, че ще информира останалите 27 страни в ЕС и Европейския парламент за преговорите за Брекзит в сряда на вечерята на лидерите на ЕС, преди срещата им в четвъртък с Тереза Мей.

Преговарящите обявиха днес пауза в преговорите в Брекзит и ще изчакат резултата от срещата на върха на ЕС през седмицата, преди да ги подновят, предаде Ройтерс.