Германският канцлер Ангела Меркел увери днес, че правителството й ще продължи работата си, въпреки оставката на лидерката на социалдемократите Андреа Налес, предаде Франс прес.

"Искам да кажа от името на правителството, че ще продължим да работим с цялата си сериозност и чувство за отговорност", заяви Меркел в кратка реч в кулоарите на среща на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин.

"Работих с (Налес) дълги години, както когато бе федерален министър на труда и социалното осигуряване, така и като партиен лидер и лидер на групата" в Бундестага, каза Меркел и добави, че винаги го е правила с доверие.

Социалдемократите са коалиционен партньор на партията на Меркел в правителството, в което участва още баварският Християнсоциален съюз.

Налес обяви по-рано днес, че се оттегля от постовете председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и лидер на фракцията на социалдемократите в Бундестага след провала на партията на евроизборите.

Лидерката на християндемократите Анегрет Крамп-Каренбауер каза днес, че очаква ГСДП да вземе бързо необходимите решения за намиране на приемник на обявилата оставката си лидерка, за да не бъде засегната голямата коалиция.

Крамп-Каренбауер добави, че Налес винаги е била "силен, честен и надежден партньор".

По-рано днес Налес заяви, че напуска както председателския партиен пост, така и лидерския пост на партийната фракция в парламента. Тя каза, че утре ще информира за решението си партийното ръководство, а във вторник и партийната парламентарна група.

На евроизборите социалдемократите останаха на трето място зад Зелените, които за първи път излязоха на втора позиция за първи път на подобен вот. На първо място се наредиха Християндемократическият и Християнсоциалният съюз.

Допитвания показват, че подкрепата за социалдемократите е на най-ниските си нива в историята на партията.

"Вече не разполагам с подкрепата да изпълнявам длъжността си", призна днес Налес. В разпространеното днес нейно изявление се посочва, че утре тя ще се оттегли официално от партийния лидерски пост, а във вторник от председателския пост на парламентарната група на социалдемократите.