Ден след конференцията за либийския мир в Берлин видеоклип от разговор на руски между президента Владимир Путин, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и  германския канцлер Ангела Меркел се превърна в хит за медиите в Русия.

Няколкото думи, разменени на един език между лидерите, бяха определени като изключително важен дипломатически знак от международните анализатори. 

Краткият диалог на един език се провел малко преди началото на срещата на върха.  На видеоклипа се вижда как Путин пристига на среща с лимузината си и поздравява Меркел. Веднага след това е посрещнат от генералния секретар на ООН.

"Той говори на руски с вас?", казва учудена Меркел, когато дочува разговора на руския президент с генералния секретар на ООН.

"Малко", отговаря й Путин с усмивка.

Участниците в берлинската среща за Либия са се договорили да спазват често нарушаваното оръжейно ембарго и да спрат да подкрепят враждуващите либийски страни, докато продължава режимът на спиране на огъня, съобщи на пресконференция германският канцлер. Меркел отбеляза, че всички участници в разговорите конструктивно са работили заедно. Те ще продължат да се срещат редовно, за да гарантират продължаване на мирния процес, така че народът на Либия да получи правото да живее в мир, обобщи канцлерът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Меркел за нейните "абсолютно забележителни усилия" и подчерта, че основният извод от срещата днес е, че няма военно решение на конфликта в Либия.

Меркел и германският външен министър Хайко Маас се срещнаха и с двамата съперници в конфликта - председателя на международно признатото правителство Файез Сарадж и командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар. Канцлерът каза, че и двамата са се съгласили да посочат свои представители във военна комисия, която ще следи спазването на примирието.

Сарадж и Хафтар не са участвали в основните дискусии на срещата. Разногласията между тях все още са големи, отбелязаха делегатите. Делегацията на международно признатото либийско Правителство на националното съгласие е отказала да седне на една маса или да се срещне в Берлин с командващия източните сили Халифа Хафтар, предаде ДПА. Агенцията се позовава на изявление на правителството на премиера Фаейз Сарадж за либийската телевизия Ал Ахрар.