Япония ще създаде подразделение за космическа отбрана, за да се защити от потенциални заплахи, след като нейни съперници разработват ракети и други военни технологии. Това заяви днес японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от Асошиейтед прес.

Новото звено ще си сътрудничи тясно с американския си аналог, създаден неотдавна от президента Доналд Тръмп, допълва БТА.

Подразделението за операции в Космоса ще започне да функционира през април като част от японските военновъздушни сили за самоотбрана, каза Абе в реч на откриването на първата за тази година сесия на парламента.

Той заяви, че Япония трябва също да се защитава от заплахи в киберпространството и от електромагнитно въздействие върху японските сателити. Нараства безпокойството, че Китай и Русия търсят начини да въздействат, изваждат от строя и разрушават сателити. "Драстично ще засилим способностите и системите ни, за да си осигурим превъзходство" в тези области, каза Абе.

Премиерът настоява японските сили за самоотбрана да разширят международната си роля и способности. Това трябва да стане чрез засилено сътрудничество със САЩ и в контекста на нарастващите военни способности на Китай и Северна Корея, отбелязва АП.