За Ангела Меркел компромисът е основна предпоставка за политическата дееспособност. Търсенето на компромиси е изкуство - и страст за канцлерката, която в продължение на 16 години се впускаше в дълги нощи на преговори, водена от готовността да постигне разбирателство. "Компромисите биват понякога осмивани. И биват представени в лоша светлина. Но когато вече не сме в състояние да правим компромиси, не сме и в състояние да действаме", казва Меркел.

И на последната си среща на върха на ЕС Меркел запази имиджа си на фанатична реалистка, повтаряйки своето кредо: "Не говорете един през друг, а един с друг". Това включва търсенето на компромиси и, както тя казва, решаването на нещата тогава, когато те са узряли да бъдат решени: "Това е моята страст. Това е страстта от меркелиански тип и тя е доста интензивна".

Френските президенти Макрон и Саркози, британските премиери Камерън и Джонсън - всички те са ставали свидетели на това колко интензивно Меркел може да продължава да се бори за постигането на компромиси, докато всички в залата вече са напълно изтощени. Тя винаги се стреми да стигне не само до желаното, но и до възможното. "Политиката е и изкуство на осъществимото. Трябва да се борим отново и отново. Необходимо е продуктивно нетърпение", заяви Меркел в началото на коронакризата.

"Духът" на Меркел ще продължи да витае

Продуктивното нетърпение е част от присъствието ѝ на международната сцена вече 16 години. Когато изглежда, че нищо няма да се получи, удря нейният час, спомня си премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който в продължение на осем години изучава изкуството на Меркел за постигане на компромиси. "Повечето хора не знаят това, но госпожа Меркел беше машина за компромиси. Много често, когато нещата не вървяха, Ангела предлагаше нещо и амбициите ни са връщаха."

При последното си посещение в Берлин, Бетел каза на Меркел: "Надявам се в следващите месеци да продължим да се справяме и без теб". "Духът" на Меркел обаче ще продължи да витае.

Защитата на интересите на Германия за Меркел включва и сериозното приемане на интересите на другите, за да се намерят взаимно изгодните компромиси. Ако другите се водят от чувствата си, тя разчита на главата си. "Аз съм такава. Моят принцип не е отричането. Моят принцип е да се съветвам, да мисля и след това да решавам."

Обама: "Danke schön!"

Не всеки държавен глава получава един вид любовно писмо под формата на видео съобщение. Бившият американски президент Барак Обама обаче изпрати именно такова в Брюксел за срещата на върха на ЕС. В него той се възхищава на принципната лоялност на Меркел, която винаги поставя ценностите си над личния интерес. "Благодаря", каза Обама в края на видеото на немски. Посланието на бившия американски президент бе отправено към жената, която наред с готовността за компромиси, определя способността да се мълчи и любопитството като задължителни компоненти на доброто управление: "Най-важното в политиката е да харесваш хората и да си любопитен към тях. Когато загубиш това любопитство, губиш всичко".

Тя все още е канцлер. Канцлер, който, търсейки компромиси, е постигнал много по своя път. Има само едно нещо, признава самата тя, което въпреки цялата готовност за компромиси, не е научила до ден днешен: да запази безизразна физиономия. Изражението на лицето ѝ е винаги безкомпромисно четливо. "Отказах се. Не мога, яд ме е. Но просто не мога", признава Меркел.

Материалът е публикуван в DW