Германският канцлер Ангела Меркел насърчи повече жени да участват в политиката във ФРГ докато се готви да се оттегли след 16 години работа като първата в страната жена на канцлерския пост. Мeркел каза, че политиката все още е доминирана от мъжете и трябва да влезе в крак с времето, предаде Ройтерс.

Меркел, която вдъхнови жени по целия свят като лидер на най-голямата икономика в Европа, демонстрира и типичния си похват да говори без заобикалки, докато отговаряше на въпрос на в. "Зюддойче цайтунг", който едва ли би бил зададен на мъж.

Не давам дрехи на музеи, каза 67-годишната Меркел, запитана дали би дала някои от саката си в ярки цветове, които са нейна запазена марка, на музей.

Меркел посочи, че дарява облекло в пунктове за събиране на носени дрехи.

Все още не успяваме да запалим достатъчно жени за политиката, каза Меркел в интервюто си за германското издание.

Като цяло, нужна е повече работа, за да придобият жените по-голяма увереност. Защото, дори когато има жени, не им е присъщо да се борят например за ръководен пост в партията, смята Меркел.

Половата равнопоставеност може да се превърне в спорен момент при съставянето на следващото правителство с участието на три политически сили, които са разделени по този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Анализатори смятат, че сексисткото отношение и структурните бариери също играят определена роля. По време на неотдавнашната предизборна кампания кандидатката на "Зелените" за канцлерския пост се оплака, че е била подложена на сексистко обследване.

Още през 2018 г. Меркел публично настоя Християндемократическият съюз да привлече повече жени в редиците си, ако не иска да изгуби статута си на "народна партия - "Фолкспартай".

В същото интервю Меркел заяви, че приема спокойно идеята да предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц и ще може "да спи спокойно", ако центристкият политик, спечелил изборите миналия месец, стане канцлер.

"Ще има политически различия, това се подразбира", обясни канцлерът.

Меркел заяви, че не очаква радикални промени в бюджетната политика, ако предаде властта на сегашния си финансов министър. "Никога не съм имала впечатлението, че Шолц харчи с лека ръка", подчерта тя. Меркел отбеляза, че наследникът й ще застане начело на страна, където "политическият климат е станал по-груб".

"Когато станах канцлер, смартфоните не съществуваха. Фейсбук беше на една година, Туитър беше изобретен само година по-късно. Живеем в напълно променен медиен свят и това допринася" за промените, отбеляза тя пред вестника.

Меркел, известна със способностите си да води диалог и да постига компромиси, заяви, че вижда "все повече проблеми в постигането на компромиси, които са необходими за демокрацията".

Канцлерката добави, че призовава жените да участват в политическия живот. Все още недостатъчен брой от тях проявяват интерес към политиката, което "не отговаря на нашето време", отбеляза Меркел.