Европа е силна само дотолкова, доколкото е единна, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел и призова европейските страни да преодолеят различията си.

Германският канцлерка Ангела Меркел получи днес европейската награда "Карл Пети" за 2021 г. на церемония в кралския манастир Юсте в Испания, предадоха ДПА и Ройтерс, на които се позова БТА.

Меркел, която приключва своето управление, предупреди, че в Европейския съюз действат сили, предизвикващи разделение и призова за по-голямо единство в Европа. "Нека не се заблуждаваме: в ЕС вече от няколко години действат центробежни сили", подчерта Меркел.

Според нея подобни сили се появяват, когато ЕС не успява да изпълни своите обещания и се допуска социалните и икономическите различия да се увеличават твърде много. По думите й ЕС би имал проблеми, ако националните интереси бъдат поставени над общия успех на общността.

Наградата Меркел получи от испанския крал Фелипе Шести. На церемонията присъстваха също така испанският министър-председател Педро Санчес и германският посланик в Испания Волфганг Долд.

Меркел беше удостоена с наградата заради своята дейност в служба на европейското единство, каза Гилермо Фернандес Вара, който ръководи правителството на испанската автономна област Естремадура и е президент на фондация "Европейска и ибероамериканска академия на Юсте".

Фелипе Шести заяви, че наградата отива при личност, която винаги е изпреварвала своето време. По думите му германският канцлер винаги е подкрепяла конструктивните решения и е търсила компромис, съдействайки за европейското единство и за близките отношения между Испания и Германия.

В своята реч Меркел заяви още, че единството е от значение и при съперничеството със сили извън ЕС. "Как ще се справим с възхода на Китай като икономическа, политическа и военна сила . . . зависи до голяма степен от това дали Европа наистина говори в един глас", заяви канцлерът на Германия.

Фондация "Европейска и ибероамериканска академия на Юсте" присъжда наградата от 1995 г. През 2006 г. тя беше връчена на бившия германски канцлер Хелмут Кол.

Карл Пети, император на Свещената Римска империя, е живял в манастира Юсте в Естремадура след своята абдикация през 1556 г. до смъртта си през 1558 г.