Расизмът, ислямофобията, ксенофобията и дискриминацията остават основният проблем за турската общност в Европа, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Говорейки на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул, Ердоган заяви: "Турската общност в Германия представлява наше общо богатство и носи важен социален аспект в нашите отношения".

Ердоган изрази надежда, че Меркел ще продължи да допринася за приятелството между двете страни и след напускането на поста.

Турският президент каза още, че се надява, че успешната работа, която са извършили с отиващия си от поста германски канцлер, ще продължи по същия начин и с новото германско правителство.

От своя страна Меркел заяви, че подкрепата на ЕС към Турция по въпроса за нелегалната миграция ще продължи.

"Ние искаме да предотвратим трафика на хора. От ключово значение за ЕС е да подкрепя Турция в този аспект", посочи тя.

Меркел подчерта, че Турция и Германия винаги имат общи интереси и добави, че това ще бъде начинът, по който ще вижда нещата и следващото федерално правителство.

Пресконференцията се състоя след продължила час среща между Едоган и Меркел в президентския дворец Хубер в Истанбул.

Двамата лидери са обсъдили редица въпроси от дневния ред, по-специално двустранните отношения, на днешната среща, съобщи Ердоган.

След 16 години на власт Меркел се подготвя да се оттегли от активната политика по-късно тази година, но ще остане на поста си, докато бъде сформирано ново коалиционно правителство, отбелязва агенцията.