Политици и местни ръководители осъдиха нарушителите на обществения ред, които влязоха в сблъсъци с полицията в десетина градове в Нидерландия вчера през втората нощ на полицейския час заради епидемията, предаде АП.

Премиерът Марк Рюте окачестви като "неприемливо" поведението на демонстрантите, а по думите му това "няма нищо общо с протестирането, а е престъпно насилие".

При размириците протестиращи срещу вечерен час, въведен в събота, атакуваха полицията, запалиха автомобили и велосипеди.

В южния град Айндховен протестиращите хвърляха фойерверки, разграбваха супермаркети и разбиваха витрини.

По-малки протести се проведоха в Амстердам и в други градове в цялата страна.

Около 250 души са били задържани.

"Моят град плаче, аз също", каза снощи пред медии кметът на Айндховен Йон Йоритсма, според когото вандалите из града, които са подпалвали коли, хвърляли камъни и бомбички по полицаите, трошили прозорци и грабили в супермаркети, са "изметът на света". Той изрази опасение, че ако това продължава, кралството ще се запъти към гражданска война.

"Тези демонстрации бяха превзети от хора, които искат само едно нещо и то е да безчинстват", каза снощи Хуберт Брулс, кмет на Неймеген и ръководител на няколко местни организации за сигурност. Министърът външната търговия и сътрудничество за развитие Сигрид Каг заяви, че това насилие не може да бъде извинено. Тя изрази надежда, че полицията "ще издири всички тези хора и ще има тежки наказания".

В Амстердам органите на реда задържаха вчера 190 човека на забранена демонстрация, а в Айндховен задържаните са най-малко 55.

В източния град Енсхеде тълпата хвърляше камъни по прозорците на болница, в нощта срещу неделя младежи подпалиха пункт за тестване за коронавирус в рибарското градче Урк. На помощ са били пратени военни полицаи в двете населени места.

Нидерландското правителство въведе най-строгите до момента ограничения - включително нощен полицейски час от 21:00 часа местно време до 04:30 часа. Всеки, който бъде заловен да го нарушава, ще бъде глобен с 95 евро.

Това е първата подобна мярка в страната от Втората световна война насам.