Франция няма да допусне военна намеса на Турция в Либия, заяви френският президент Еманюел Макрон и обвини Анкара, че играе "опасна игра", предаде агенция Ройтерс.

През последните седмици Турция предостави въздушна подкрепа, оръжия и съюзнически бойци от Сирия на правителството в Триполи, за да му помогне да отблъсне атаката на Либийската национална армия на Халифа Хафтар, базиран в Източна Либия.

"Аз вече имах възможността да заявя много ясно на президента (Реджеп Тайип) Ердоган, че смятам, че Турция играе опасна игра в Либия днес и върви срещу всички свои ангажименти, поети на конференцията в Берлин", каза Макрон в понеделник вечерта на съвместна пресконференция с гостуващия в Париж президент на Тунис Каис Сайед.

"Няма да толерираме ролята, която Турция играе в Либия", каза Макрон.

Той съобщи, че е обсъдил въпроса и с американския президент Доналд Тръмп в телефонен разговор в понеделник.

Белият дом съобщи, че двамата лидери са се обединили около мнението за спешна нужда от прекратяване на огъня в Либия и бързо подновяване на преговорите между враждуващите страни, допълва Асошиейтед прес.

Франция обвини Анкара в многократно нарушаване на оръжейното ембарго на ООН в Либия, информира още АП.

Ройтерс пък припомня, че към Париж са отправяни обвинения в политическа подкрепа за Халифа Хафтар, като се има предвид осигурената по-рано от Франция военна помощ в борбата с ислямистки бунтовници.

Франция отрича твърденията, че подкрепя Хафтар и почти не отправя упреци към неговите съюзници (ОАЕ, Египет и Русия), а многократно критикува Турция, отбелязва агенцията.

На пресконференцията снощи Еманюел Макрон набързо критикува ролята на руските наемници в Либия и се фокусира главно върху ролята на Турция, отбеляза Ройтерс.

Запитан за изявлението на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, че има право да се намеси в Либия, Макрон каза, че египетският лидер има основания за тревога. "Забелязахте основателната тревога на президента Сиси, когато видя войници, пристигащи на неговата граница", каза Макрон. Ройтерс отбелязва, че няма информация за сили, подкрепяни от Турция, действащи в близост до границата с Египет.

"Това е средиземноморски въпрос, който засяга всички нас, защото днес от Либия всеки ден мъже и жени бягат от мизерията, за да дойдат в Европа. Мислите ли, че можем да оставим Турция дълго време да внася сирийски бойци в Либия предвид всичко, което знаем?", попита Макрон.

Напрежението между Франция и Турция ескалира след инцидент на 10 юни между турски военни кораби и френски плавателен съд в Средиземно море, припомня Асошиейтед прес. Франция определи инцидента като враждебен акт, а Турция отрече да е притеснявала френската фрегата.

Макрон заяви, че инцидентът между корабите на Франция и Турция в Средиземно море е най-ярката демонстрация на "мозъчната смърт" на НАТО.

"Връщам ви към моето изявление от края на миналата година за "мозъчната смърт" на НАТО", каза в понеделник Макрон. "Смятам, че неотдавнашният инцидент ясно показва това". Според Макрон поведението на Турция е несъвместимо със статута й на членка на НАТО.