Британската полиция е арестувала 25-годишния либиец Хаири Саадаллах за нападението в английския град Рединг, което се разследва като терористичен акт, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от западна служба за сигурност.

Трима души бяха убити и трима бяха ранени в парка Форбъри гардънс в Рединг снощи при нападение с нож. Двама от ранените вече са изписани от болницата, а състоянието на третия е стабилно.

Хаири Саадаллах - бежанец от Либия, е попаднал в полезрението на британското контраразузнаване Ми-5 още през 2019 г., когато била получена информация, че той планира да напусне страната и може да планира да се присъедини към терористична група. Въпреки това при предварителното разглеждане на информацията било направено заключението, че той не представлява реална опасност, а пълноценно разследване не започнало изобщо.

"Скай нюз" съобщи, че задържаният е либийски гражданин, опитващ се да получи убежище във Великобритания. Той е бил осъден на затвор за кражба и нападение, за които излежал 12 месеца и бил заплашен от депортиране, но не бил върнат в Либия поради сложната обстановка в страната, предаде ТАСС.

Нападението се определя като терористичен акт, извършен от действащ сам екстремист, заяви Нийл Басу, шеф на департамента за борба с тероризма към лондонската полиция.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че е ужасен и отвратен от нападението в Рединг и че правителството ще направи изменения в закона, ако е необходимо.

"Ако са необходими промени в нормативната ни уредба, за да не се случват такива събития никога повече, няма да се поколебаем да ги направим", каза Джонсън.

От българското МВнР съобщиха, че няма данни български граждани да са сред пострадалите при терористичния акт.